ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vaccinarea cu seruri AstraZeneca va fi continuată în România. De azi, inclusiv cu doze din rău-famatul „lot italian”, oprit temporar de la distribuire cu o săptămână în urmă. Între timp, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) s-a pronunțat în favoarea produsului AstraZeneca, în ciuda morților raportate de cel puțin 13 state europene, ceea ce a suflat vânt în pupa guvernului de la București - care oricum nu contramandase folosirea serurilor anglo-suedeze, ci doar a lotului-problemă denunțat de Italia.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunță că a fost anulată măsura de carantinare a lotului de vaccin AstraZeneca ABV2856. Măsura „de extremă precauție” fusese luată în 11 martie, după ce Italia raportase mai multe cazuri de deces în urma injectării cu seruri din același lot. Conform declarațiilor de atunci ale CNCAV, au mai rămas peste 4.200 de doze din „lotul italian”, a căror administrare va continua de azi înainte.

„În urma ședinței de astăzi, la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia anulării măsurii de maximă precauție care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca”, a transmis CNCAV, citat de Agerpres și Știri pe Surse.

Comitetul consideră în continuare că vaccinarea rămâne „soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19”, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) - aceeași care a decis să ignore mărturiile venite din jumătate dintre statele UE și să încurajeze folosirea „chiar și-așa” a vaccinului Astra-Zeneca.

„Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii din Sănătate.

CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, se mai arată în comunicatul CNCAV.

În ciuda încurajărilor verbale de a raporta reacțiile adverse ale vaccinurilor, CNCAV nu a recunoscut toate cazurile grave apărute în urma vaccinării, atât printre civili, cât și printre militari.