ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Joe Biden ia în considerare trimiterea câtorva mii de soldați americani în Europa de Est și zona baltică, pentru contracararea amenințării Rusiei.

Într-o reuniune de securitate care a avut loc duminică la Camp David, consilierii i-au prezentat lui Biden mai multe opțiuni pentru a răspunde comportamentului agresiv al Rusiei în Europa de Est, informează presa americană.

Administrația de la Washington are în vedere trimiterea unui număr de 3.000-5.000 de militari americani în România și în țările baltice: Lituania, Letonia și Estonia.

Și alte țări NATO ar putea participa cu trupe la eforturile de descurajare a Moscovei. Emmanuel Macron, de pildă, a și anunțat că va trimite trupe franceze în România.

Președintele american ia în considerare și desfășurarea de nave de război în porturile aliaților NATO din regiune care s-ar putea simți amenințați.

O parte din echipamentele și trupele americane necesare se preconizează a veni din Europa, iar o altă parte din Statele Unite.

Marea Britanie a anunțat sâmbătă că are informații despre existența unor planuri ale Rusiei de a schimba regimul din Ucraina și de a instala la Kiev o marionetă a Moscovei.

„Avem informații care indică faptul că guvernul rus încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev în condițiile în care ia în considerare invadarea și ocuparea Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Foreign, Commonwealt & Development Office al Marii Britanii, fără a dezvălui care sunt informațiile pe care se bazează.

Unul dintre candidații pe care Moscova îi are în vedere pentru scaunul de lider de la Kiev ar fi fostul parlamentar ucrainean Evghen Muraiev. Acesta conduce un mic partid pro-rus, Nașîi, care în prezent nu are reprezentare parlamentară, a relatat Associated Press.

Opoziția din Statele Unite îl acuză pe Joe Biden că, prin gafele uriașe făcute miercuri, cu ocazia unei conferințe de presă, practic a invitat Rusia la acțiuni agresive împotriva Ucrainei.
 
Biden a spus:

„Cred că veți vedea că Rusia va fi făcută responsabilă dacă invadează (Ucraina). Depinde de ce va face. Una este dacă va fi o incursiune minoră, și ajungem să dezbatem ce să facem și ce să nu facem. Dar dacă fac realmente ceea ce sunt capabili să facă cu forțele masate la frontieră, va fi un dezastru pentru Rusia dacă invadează Ucraina.”

Ulterior, atunci când i s-a cerut să clarifice ce a vrut să spună prin „incursiuni minore”, Biden a spus că se referea la „forțe ruse care traversează frontiera și ucid militari ucraineni”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat imediat scriind pe Twitter că „nu există incursiuni minore”.
 
K.T. McFarland, consilier de securitate al fostului președinte Donald Trump, a declarat pentru Fox News că, prin declarațiile sale, Joe Biden i-a dat „undă verde” lui Vladimir Putin în Ucraina.

„Tot ce s-a petrecut în Afganistan a avut un efect de domino pentru Ucraina. Tot ce se va petrece cu Ucraina va avea un efect de domino pentru China, dar și pentru Iran. Va avea un efect de domino și pentru Coreea de Nord, deoarece toate aceste țări vor încerca să profite de momentul favorabil. Vor gândi că acum este timpul. America este slabă, este dezorganizată.”

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews