ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Parchetului European, reacționează la atentatul cu bombă care a vizat coloana oficială a procurorului general al Bulgariei. Când era procuror șef al DNA, Kovesi a considerat că procurorul general al României a comis o ilegalitate pentru că a acceptat să fie însoțit în trafic de poliție, deși, după cum se poate vedea în Bulgaria, funcția de procuror general vine la pachet cu riscuri, scrie Știripesurse.

Coloana de mașini în care se afla procurorul general al Bulgariei a fost atacată luni. O bombă a explodat într-o curbă, chiar lânga mașina oficialului care a scăpat nevătămat.

„Ieri, un dispozitiv exploziv a fost detonat pe drumul convoiului procurorului general al Republicii Bulgaria. Condamn în termenii cei mai fermi atacul împotriva Procurorului General al Republicii Bulgaria și îi doresc domnului Geshev și familiei sale să se recupereze după acest incident traumatizant. În Uniunea Europeană, infractorii care îndrăznesc să atace orice membru al sistemului judiciar ar trebui să fie considerați extrem de periculoși și combătuți cu cea mai mare determinare. Am încredere că forțele de poliție, procurorii și judecătorii bulgari vor lua toate măsurile necesare pentru a proteja statul de drept și independența sistemului judiciar din Bulgaria și că nu vor precupeți niciun efort până când nu se va face lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat, cine este responsabil și cum s-a putut ajunge la așa ceva”, a declarat Kovesi, potrivit unui comunicat al EPPO.
 
Fostul procuror general Tiberiu Nițu a fost nevoit să demisioneze în 2016 de la conducerea PICCJ, după ce procurorii anticorupție conduși de Kovesi l-au acuzat de folosirea abuzivă a unei escorte a Poliției Rutiere, în baza unui protocol semnat cu Ministerul de Interne. Nițu și-a dat demisia după începerea anchetei. După demisie, Nițu a fost înlocuit de Augustin Lazăr, potrivit Antena3.

Conform Știripesurse, DNA a clasat ulterior dosarul, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală, invocând în mod eronat decizii ale CCR. Tiberiu Nițu și-a căutat dreptatea în instanță, contestând temeiul ordonanței de clasare. Fostul procuror general a avut câștig de cauză, judecătorii dispunând clasarea pe „fapta nu există”. Între timp, Tiberiu Nițu a ieșit din profesie, iar Kovesi a avansat la EPPO, fără să-și fi cerut vreodată scuze pentru că distrugerea carierei fostului procuror general.