ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23.12 / 3:00 Ministerul Afacerilor Externe semnalează adoptarea de către autoritățile franceze a deciziei de a permite începând cu data de 23 decembrie a.c., ora 00.01 (ora Franței) deblocarea circulației dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord către Republica Franceză. Vor putea să se întoarcă pe continent cetățenii U.E., inclusiv românii care vor tranzita Franța în drumul lor spre țară. Aceștia sunt obligați să prezinte un test negativ la coronavirus (test PCR sau antigen), efectuat în ultimele 72 de ore. Măsura aceasta va pesista cel puțin până pe 6 ianuarie 2021. Detalii, în comunicatul MAE
 
ACTUALIZARE 20:00 Ministerul Afacerilor Externe informează că a inițiat demersuri de semnalare la nivel european și în plan bilateral a blocării câtorva sute de români aflați în tranzit la granița dintre Marea Britanie și Republica Franceză. Partea română a prezentat problema transportatorilor noștri și a clienților lor la o reuniune de urgență a Mecanismului Integrat pentru Răspuns la Crize (IPCR) de la Bruxelles și a contactat direct partea franceză, care a răspuns că blocajul este unul temporar, aplicabil pentru 48 de ore.

„În contextul măsurilor adoptate de către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și de către unele state europene în vederea limitării răspândirii infecției cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins, cu celeritate, în coordonare cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, demersuri de semnalare la nivel european și în plan bilateral, pentru informarea asupra blocajelor create și a efectelor generate în privința transportului de persoane și mărfuri și solicitarea unei soluții urgente.

Astfel, în cursul zilei de astăzi, 21 decembrie 2020, în cadrul unei reuniuni de urgență la nivel tehnic a Mecanismului Integrat pentru Răspuns la Crize (IPCR) organizate la Bruxelles pentru analizarea situației de criză apărute, în urma instrucțiunilor conducerii MAE, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE a prezentat problema transportatorilor români, aflați în tranzit, blocați la frontierele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, subliniind necesitatea identificării unei soluții rapide, printr-o abordare coordonată în planul UE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a contactat direct partea franceză, semnalând situația transportatorilor blocați în punctele de frontieră cu Regatul Unit și solicitând urgentarea soluționării situației create și informarea, cu celeritate, a părții române cu privire la măsurile identificate în acest sens. Urmare demersului, a rezultat că decizia autorităților franceze de închidere a frontierei cu Regatul Unit are caracter excepțional și tranzitoriu, fiind aplicabilă pentru 48 de ore, în așteptarea unor măsuri coordonate la nivel european, urmând ca această decizie să fie reanalizată ulterior”, se arată într-un comunicat al MAE, în care sunt precizate și numerele de telefon ale reprezentanțelor României din străinătate, la care pot apela cetățenii noștri pentru a cere asistență. 
 
ȘTIREA INIȚIALĂ: Peste 200 de cetățeni români sunt blocați la granița dintre Franța și Marea Britanie, în localitatea Dover.

Aceștia de deplasau spre țară, din mai multe localități din Marea Britanie și urmau să tranziteze Franța, în drumul lor spre România.

Duminică seară, după trecerea vămii engleze, nu li s-a permis tranzitarea vămii franceze, autocarele cu care se deplasează aceștia fiind oprite într-o parcare dintre cele două puncte vamale.

Călătorii, printre care și femei gravide și copii nu au primit de aseară nici apă, nici hrană sau cazere, petrecându-și noaptea în autocar.

De la sediul din Satu Mare, operatoarea, singura care a putut fi contactată, a spus că firma de transport nu poate face nimic în astfel de situații. Franța a anuntat suspendarea, începand cu data de 20 decembrie, ora 24:00, a circulației dinspre Marea Britanie, pentru transporturile de mărfuri și de pasageri - pe cale rutiera, aeriana, maritima si feroviara - pentru cel putin 48 de ore.