ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni, potrivit Știripesurse.

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Alegerile ar putea să fie anulate

Candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, și candidatul Partidului Național Conservator Român, Cristian Terheș, au depus la Curtea Constituțională solicitări de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.
 
Dosarele care vizează cele două cereri de anulare a alegerilor vor fi judecate joi.

Potrivit reprezentanților CCR, cele două dosare care vizează cereri de anulare a alegerilor vor fi judecate joi. Ședința este programată pentru ora 11.00.

Curtea Constituțională trebuia să valideze, cel târziu până vineri, în lipsa unor contestații, rezultatul primului tur al alegerilor pentru președintele României, să anunțe numele primilor doi candidați clasați care se vor confrunta în turul al doilea și să asigure publicarea rezultatului în mass-media și în Monitorul Oficial. Cel de-al doilea tur va avea loc în 8 decembrie în țară și între 6-8 decembrie în străinătate. Campania electorală pentru cel de-al doilea tur începe în ziua în care s-a adus la cunoștința publică ziua votării și se încheie în preziua votării.

Potrivit art. 50 alin 3 din Legea 370 pentru alegerea Președintelui României, procesele-verbale întocmite de birourile electorale județene, cel al municipiului București și al secțiilor de votare din străinătate vor fi trimise, cu pază înarmată, într-un dosar sigilat, ștampilat și semnat de membrii acestora, împreună cu ștampila biroului electoral respectiv, către Biroul Electoral Central, în cel mult 48 de ore de la primirea ultimului proces-verbal de la birourile electorale ale secțiilor de votare.

În termen de cel mult trei zile de la încheierea votării, candidații primului tur al prezidențialelor sau partidele politice ori alte formațiuni pot cere, la Curtea Constituțională, anularea alegerilor dacă votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă „de natură să modifice atribuirea mandatului sau ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin”. Cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază. Potrivit aceleiași legi, în această situație, Curtea Constituțională va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.