ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Națională de Presă Agerpres a recunoscut că documentul publicat de ActiveNews săptămâna trecută reprezintă un Ordin intern emis de Directorul General Claudia Victoria Nicolae.

Conform Ordinul intern al conducerii Agerpres prezentat de ActiveNews în exclusivitate, li se impunea tuturor ziariștilor profesioniști ai prestigioasei agenții de știri „obligativitatea prezentării de către toți angajații a unei copii a certificatului de vaccinare, în zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și o adeverință eliberată de medicul de familie de cei care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.” - DOCUMENT MAI JOS:


 

În adresa transmisă de Agerpres redacției ActiveNews se întreprinde un exercițiu neașteptat de sofism încununat cu bomboana finală oferită la o nouă solicitare a noastră prin care ni se comunică că li s-a impus tuturor angajaților să vină cu această dovadă de vaccinare din motive de... nediscriminare. Redăm punctul de vedere al Agerpres împreună cu micile noastre comentarii explicative.

„Punct de vedere

Referitor la Ordinul Directorului General al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, care a făcut obiectul articolului disponibil la:

https://www.activenews.ro/stiri/EXCLUSIV.-Conducerea-Agerpres-incearca-sa-vaccineze-cu-forta-ziaristii-de-la-Agentia-Nationala-de-Presa.-ActiveNews-publica-in-exclusivitate-Ordinul-abuziv-prin-care-li-se-impune-ilegal-colegilor-nostri-%E2%80%9Eobligativitatea-vaccinarii-167849.

Facem următoarele precizari :           

Acest ordin face trimitere la pct. 9 din HG 580/2021, pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial în 28 mai 2021, prin care, ”Organizarea activității la locul de muncă se va realiza cu respectarea prevederilor legale emise de autoritățile competente în ceea ce privește prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 și pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor, ținând cont și de gradul de vaccinare a angajaților de la acel loc de muncă, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariații pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și de numărul de angajați care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care dețin și prezintă angajatorului adeverință eliberată de medicul de familie”.            

Ordinul nu face referire la salariații care nu se aflau în niciuna dintre situațiile prevăzute mai sus, respectiv cei care nu au optat pentru vaccinare și nici cei care nu au fost infectați. De asemenea, ordinul nu conține niciun articol prin care salariații care nu doresc să se vaccineze să fie obligați să o facă, precum niciun articol prin care se instituie vreo măsură de sancțiune împotriva acestora. (Slavă Domnului!, asta mai lipsea. - NN)

Totodată, ordinul conține anexate actele normative care au stat la baza emiterii sale. Având în vedere cele enumerate mai sus, considerăm că articolul de presă semnat de domnul Victor Roncea interpretează eronat anumite aspecte, întrucât cuvântul «obligativitate», așa cum apare în ordinul emis de către directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, face referire strict la salariații care se aflau în situațiile regăsite în actul normativ.”

BREF! Dacă Dvs, cititorii noștri, găsiți vreo diferențiere de categorii de salariați în Ordinul respectiv vă oferim un abonament gratuit la Agerpres pentru un an de zile! Să recitim ce spune Ordinul: „(...) Începând cu data prezentului Ordin se instituie obligativitatea prezentării de către toți angajații a unei copii a certificatului de vaccinare, în zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și o adeverință eliberată de medicul de familie de cei care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.”

Continuam lecturarea lecției de sofism oferite de Agerpres:

„În concluzie, AGERPRES nu a solicitat niciunui angajat să se vaccineze. Salariații instituției au fost cei care au transmis în scris opțiunea de a se vaccina, la începutul campaniei de vaccinare. AGERPRES a respectat întotdeauna legislația în vigoare, inclusiv prevederea din HG 580/2021, care a fost transpusă în ordin.

În ceea ce privește solicitarea dumneavoastră din data de 07.06.2021, la care ANP AGERPRES a răspuns în două zile, respectiv în data de 09.06.2021, menționăm că aceasta este singura adresă către ANP AGERPRES. Nu am primit alte solicitări suplimentare sau cereri de clarificări, asa cum ați precizat în articol.”

BREF: Revenirea noastră era chiar în firul conversației. Dovada:

„AGERPRES îsi îndeplinește în continuare misiunea de a informa prompt, corect și obiectiv opinia publică, fără a denatura sau influența în vreun fel informațiile furnizate. Ne exprimăm încrederea în intenția publicației ActiveNews de a urmări și de a respecta aceleași principii jurnalistice.

Vă mulțumim, 

Biroul de Comunicare, Branding și Relații Internaționale al Agerpres”

Dar acum vine și bomboana finală de după noua noastră solicitare de explicații, pe care o publicăm aici:

„Bună ziua! V-am trimis și un alt mesaj de confirmare de primire a adresei dar acum revin (din nou) pentru precizări.

Spuneți că „Ordinul nu face referire la salariații care nu se aflau în niciuna dintre situațiile prevăzute mai sus, respectiv cei care nu au optat pentru vaccinare și nici cei care nu au fost infectați.”

Dar în Ordin este scris clar că este adresat către TOȚI SALARIAȚII, fără vreo distincție, așa cum sugerați Dvs ca ar fi în răspunsul transmis.

De asemenea, sunteți siguri că nu ați confundat cuvântul obligativitate cu obligație?

Cum comentați?

Cu stimă,

Victor Roncea

Răspunsul Agerpres, de pus în ramă: Nu am vrut să facem vreo discriminare!

„Bună ziua!

Ordinul emis de către directorul general este un act administrativ adresat tuturor angajaților, fără discriminare, tocmai pentru a se urma legislația în vigoare.

Mulțumim!”

Și noi mulțumim. Mai ales că în felul acesta sperăm că conducerea Agerpres va renunța definitiv la presiunile pe care le face asupra angajaților - jurnaliști profesioniști de ispravă, pentru care avem tot respectul -, de a se vaccina împotriva voinței lor.

Ne exprimăm încrederea în intenția AGERPRES de a urmări și de a respecta Constituția României, drepturile omului și prevederile legale.