ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


EduPedu, un portal de tip soroșist sponsorizat de BCR și condus de Raluca Pantazi, sora ex-consilierului personal al lui Dan Barna de la USR, Cristian Pantazi de la UM G4media, a rostogolit cu sațietate în spațiul online propunerea bolșevică a unui oarecare politruc care cere ca Facultatea de Teologie să fie eliminată din Universitatea București. Personajul, pe numele lui Claudiu Tufiș, a urmat pepiniera de cadre a lui Soroș de la Budapesta, Universitatea Central Europeană, unde până de curând figura și Monica Macovei în „board”. Raluca Pantazi, fostă la Hotnews, ca și rubedenia sa, veche este o apropiată a unui șefuț al asociației anticreștine ASUR, Alexandru Toma Pătrașcu, autor Humanitas, Contributors și Republica lui CTP. La așa saci așa petice. Ideea comunistoidă vine la doar o zi după ce autoarea proiectului iohannist „România Educată” sexual, actuala ministreasă Ligia Deca, a eliminat vacanța de Paști din 2024 din structura anului școlar, exact cum au făcut comuniștii în 1948.

Prezentăm în continuare „Punctul de vedere al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” cu privire la atacul necolegial al conferențiarului Claudiu Tufiș”:

„Cu dezamăgire, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București a luat act de atacul necolegial și lipsit de respect și etică al domnului conferențiar Claudiu Tufiș, făcut public la adresa Facultății noastre, cofondatoare a Universității din București (1881) și promotoare a valorilor academice ale acesteia, atât în spațiul național, cât și în cel internațional.

Acest atac mișelesc condamnă prezența Facultăților de Teologie în Universitățile publice cu aceeași înfierare cu care Partidul Comunist elimina orice formă de spiritualitate și religiozitate din spațiul public românesc în perioada 1948-1989.

Membru al unei Facultăți înființate în anul 1991, dar promotor al unor idei vechi bolșevice, conferențiarul Claudiu Tufiș aduce un deficit de imagine atât Facultății de Științe Politice, cât și Universității din București.

Noi, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, apreciem și afirmăm public libertatea de expresie a fiecăruia fără a se aduce însă atingere demnității, drepturilor și libertăților celuilalt.

Opiniile denigratoare și discriminatorii nu sunt specificul unei comunități academice europene, așa cum este Universitatea din București. În acest sens, exemplificativă este Constituția României prin care sunt interzise prin lege îndemnul la ură religioasă sau incitarea la discriminare (art. 30, alin. 7).

Tot Constituția României garantează „libertatea persoanei de a dezvolta spiritualitatea și de a accede la valorile culturii naționale și universale, care nu pot fi îngrădite” (art. 33, alin. 2).

În Universitățile publice din România, Facultățile de Teologie au existat încă de la înființarea acestora (fiind cofondatoare ale primelor Universități din România: Iași și București), iar în prezent Legea 1/2011 a Educației Naționale stabilește prezența legală a acestora în Universitățile de stat ca „facultăți cu dublă subordonare” (art. 15, alin. 1), „destinate pregătirii personalului de cult și activității social-misionare” (art. 15, alin. 1).

De asemenea, Carta Universității din București statutează că: „Membrii comunității universitare care exprimă în public opinii denigratoare sau injurioase la adresa altor membri ai comunității universitare, individual sau în grup, nu pot invoca libertatea academică.

Libertatea academică nu justifică limbajul defăimător, comportamentele obscene, discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex, vârstă, origine socială, religie, opinii politice, orientare sexuală, şi nici alte conduite lipsite de integritate etică” (art. 7, alin.1).

Prin urmare, considerăm că afirmațiile domnului Claudiu Tufiș sunt fără niciun fundament, constituindu-se doar într-un atac necolegial, neacademic și lipsit de orice etică, fapt care nu poate onora un membru al comunității noastre universitare.”

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”