ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Rusiei intenționează să înceapă să dezvolte un model pentru decontările transfrontaliere folosind rubla digitală încă din primul trimestru. Prezentarea Băncii Centrale prezintă două modele care ar putea fi luate ca bază. Cu toate acestea, participanții de pe piață consideră că însăși punerea în aplicare a decontărilor transfrontaliere folosind moneda digitală a băncilor centrale este o chestiune de viitor îndepărtat și depinde nu numai de tehnologie, ci și de mediul geopolitic, scriu sursele. 
 
Banca Rusiei a pregătit o prezentare a proiectului privind rubla digitală (disponibilă pentru Kommersant). Acesta descrie platforma rublei digitale și etapele de implementare care au fost deja parcurse. Sunt schițate următoarele etape în implementarea rublei digitale, cum ar fi testarea de către băncile pilot a operațiunilor C2B (client-business), pregătirea legislației (un proiect de lege privind rubla digitală a fost chiar înaintat Dumei la sfârșitul anului) și a reglementărilor pentru operațiunile cu aceasta, precum și lansarea unui proiect pilot pentru plăți cu ruble digitale reale pe o gamă limitată de clienți.

Dar, mai important, în timp ce anterior se vorbea mai ales în termeni generali despre perspectiva tranzacțiilor transfrontaliere cu monede digitale ale băncii centrale (CBC), noua prezentare a Băncii Centrale aduce detalii. Dezvoltarea modelelor transfrontaliere este programată pentru primul trimestru al acestui an, fiind oferite chiar două variante de modele posibile.

Primul presupune ca țările să încheie acorduri bilaterale separate pentru a integra platformele de monedă digitală între ele. În acest caz, platforma fiecărei țări asigură conversia și transferul de formate între țări în conformitate cu normele și standardele convenite. A doua opțiune presupune ca o țară să se conecteze la o platformă unică de integrare care permite efectuarea de plăți între platformele de monedă digitală ale diferitelor țări conectate la aceasta, pe baza unor protocoale și standarde comune stabilite.

Potrivit lui Victor Dostov, șeful Asociației participanților la piața banilor electronici și a remitențelor (EMMA), prima abordare este similară cu o relație de corespondență „de la unul la altul". „Există protocoale de interacțiune între perechi de țări care permit transferul de valoare de la o SEC la alta, ar putea fi un protocol de conversie sau monedele încep să trăiască în paralel pe fiecare dintre platforme", spune el.

În cel de-al doilea caz, se creează un hub, platformele sunt conectate printr-o stea, ca într-un sistem de plăți, iar un protocol de interconectare este suficient, subliniază el, menționând că acest lucru permite conversia sau transferul transparent al VCPPS de la o platformă la alta.

Potrivit lui Roman Prokhorov, șeful consiliului de administrație al Asociației pentru inovații financiare (FIA), prima schemă de interacțiune transfrontalieră pentru decontarea CSD-urilor reflectă o opțiune bilaterală mai simplu de implementat, dar mai puțin promițătoare pentru țări. Cea de-a doua schemă este o opțiune mai  „avansată", care presupune, de fapt, organizarea unui sistem de plăți supranațional.