ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul finlandez a votat miercuri cu 113-69 voturi în favoarea autorizării persoanelor transsexuale de a-și schimba sexul legal prin autodeclarare, potrivit paginii PostMillennial. Această țară  este a treia care a luat o astfel de decizie, după Spania și Scoția. 

Noua lege elimină necesitatea unui diagnostic psihiatric de disforie de gen înainte de a obține recunoașterea legală a unei identități de gen autodeclarate și elimină, de asemenea, cerința ca persoanele transsexuale să fie sterilizate pentru a fi recunoscute ca membri ai sexului opus. În schimb, recunoașterea va fi acordată în urma unei cereri scrise și a unei perioade de reflecție de 30 de zile, potrivit ABC News.

Legislația existentă din Finlanda, care prevedea ca persoanele transsexuale să prezinte un certificat medical care să dovedească faptul că sunt sterile pentru a-și schimba sexul legal, a fost considerată ca fiind o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului. Cu toate acestea, noua lege implementează doar un sistem de autoidentificare pentru adulți, despre care grupurile de activiști transsexualitate susțin că nu merge suficient de departe.
 
 Redăm mai jos argumentul aberant al acestora: 

„Excluderea copiilor de la recunoașterea legală a sexului încalcă Convenția ONU privind drepturile copilului", a declarat Matti Pihlajamaa, consilier pentru drepturile LGBTI la Amnesty International Finlanda. „Vom continua să solicităm guvernului să modifice legislația în consecință pentru a ne asigura că aceasta promovează drepturile copiilor."

Dar Dr. Riittakerttu Kaltiala, cel mai mare expert finlandez în medicina pediatrică de gen și psihiatru șef la cea mai mare clinică de gen din Finlanda, nu este de acord. 

Într-un interviu acordat celui mai important ziar finlandez, Klatiala susține că schimbarea indicatorului legal de sex la tineri nu este o formalitate care consemnează un fapt, ci o intervenție psihologică și socială puternică care ghidează dezvoltarea unei persoane tinere. „Este un mesaj care spune că aceasta este calea potrivită pentru tine", a spus ea. Expertul în medicina de gen a spus că mulți tineri își fac impresia din social media că identificarea ca transsexual le va rezolva toate problemele, dar că acest lucru nu funcționează.

„Un echilibru al minții nu vine din a-i face pe ceilalți să facă și să vadă ceea ce vrei tu", a spus Kaltiala.