ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul PSD + PNL + UDMR a decis implementarea unei strategii naționale dedicate „educației pentru mediu și schimbările climatice”. Ministrul de la Mediu, Cseke Attila, a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect într-o conferință de presă susținută alături de purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria, Dan Cărbunaru, potrivit RTV. 

„Un moment important pentru învățământul românesc, pentru că este prima dată în România când este adoptată o Strategie națională care este dedicată educației pentru mediu și pentru schimbările climatice.Prin acest document sunt stabilite acțiuni clare pentru a crește gradul de educație și conștientizare în rândul copiilor și tinerilor privind dezvoltarea sustenabilă și responsabilizarea față de mediu. Unitățile de învățământ vor deveni parteneri strategici pentru a construi un viitor sustenabil. Ca atare, elevii și cadrele didactice vor beneficia de tot sprijinul pentru a înțelege, pe de o parte, gravitatea crizei climatice și de mediu, dar și pentru a conștientiza cauzele și efectele acestor crize, alături de modalitățile de a îmbunătăți răspunsul societății față de aceste provocări”, a declarat Cărbunaru, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt a subliniat faptul că strategia ecologistă se aliniază principiilor președintelui Klaus Iohannis, din „România Educată”.
 

„Unul dintre dezideratele asumate în cadrul acestui proiect este ca sistemul de educație să formeze cetățeni responsabili față de societate și mediul înconjurător. De altfel, probabil, vă amintiți, în noiembrie anul trecut în cadrul Summitului COP 27, președintele României a susținut Declarația națională care vizează promovarea cercetării și inovării pentru a susține acțiunile climatice, securitate alimentară, comunitățile vulnerabile, adaptările la schimbările climatice și răspunsul eficient la situații de urgență generate de acestea. La baza strategiei stă, de asemenea, Raportul Administrației Prezidențiale „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabil”, validat de consultarea publică din 11 februarie anul trecut, o continuare a proiectului „România educată”, a cărui operaționalizare este inclusă ca angajament în Strategia națională de apărare a țării”, a explicat Dan Cărbunaru.
 
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat și ea prin intermediul unei postări pe Facebook, implementarea strategiei: 
 
 „România adoptă, pentru prima dată, o strategie națională dedicată educației pentru mediu și pentru schimbările climatice! Este un moment important pentru întreg sistemul educațional, dată fiind importanța pe care o are școala în formarea, de către copii, a unor deprinderi de a proteja mediul și de a înțelege consecințele unui comportament în dezacord cu nevoia de a-l proteja.”, a scris ea, postare la care a adăugat fotografia de mai jos: