ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două școli românești care urmau să fie desființate, din Manja(Meneailovca) și Furatu(Furatovca) își apără dreptul de predare în limba română, în instanță. 

La acest demers, s-a mai alăturat încă o școală din Frumușica Veche, iar împreună, se vor opune ucrainizării forțate, așa cum au pățit de-a lungul ultimilor 30 de ani, în jur de 30 de școli cu predare în limba română.

Românii din Ucraina numără aproximativ 500.000 de persoane și trăiesc din moși-strămoși în Regiunile Cernăuți (Nordul Bucovinei, Nordul Basarabiei și Ținutul Herța), Odesa (Bugeac), Transcarpatia (Maramureșul istoric), potrivit Basilica.

Avocatul românilor, Iosif Cernușcă, a precizat că pârâții au adus în ultimul moment, unele documente, dar în opinia sa, acestea nu au relevanță pentru că nu dovedesc legitimitatea deciziei Consiliului Regional. Prin urmare, avocatul așteaptă ca instanța să se pronunțe la ședința ce va avea loc pe 3 septembrie.