ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


”Trenul european se îndreaptă spre război”. Viktor Orban: ”NATO pregătește o misiune militară în Ucraina, dar Ungaria nu va participa”, arată site-ul gazeta.ru.

„NATO pregătește o misiune militară în Ucraina, dar Ungaria nu va participa la aceasta”, a declarat premierul țării, Viktor Orban, în direct la postul de radio Kossuth. "Nici cu arme, nici cu bani,nici militari", a subliniat politicianul. 
 
Viktor Orban este convins că "trenul european se îndreaptă spre război", iar "încercarea de a-l convinge pe conductor să nu meargă mai departe a eșuat".

"Am atins obiectivul minim, am convenit cu secretarul general al NATO, Ungaria va coborî din tren. NATO va avea o misiune militară în Ucraina, dar Ungaria nu va participa la aceasta cu arme, bani sau personal militar".

În opinia sa, "trenul european se îndreaptă spre război" și "nu a fost posibil să convingem mecanicul să nu meargă mai departe".

Acum, doar fostul președinte american Donald Trump va putea "opri trenul" dacă va câștiga alegerile din noiembrie, crede Orban.

"Nimeni din NATO nu va pune presiune pe Ungaria să se alăture conflictului ucrainean. Acum încearcă să ne tragă în război de la Bruxelles, iar noi vom câștiga și această bătălie", a declarat Orban.

Potrivit lui Orban, complotul țărilor occidentale de a învinge Rusia este sortit eșecului.

"Situația arată ca și cum lumea occidentală vrea să învingă Rusia cu ajutorul Germaniei sub conducerea Statelor Unite. Cred că este fără speranță. Și chiar dacă vom reuși, ceea ce nu se vede deloc în schițe realiste, va trebui să plătim un preț atât de mare încât nimic din toate acestea nu merită", a spus politicianul.

Acțiunile militare din Ucraina au început din cauza Rusiei, dar principalul motiv al conflictului este intenția Kievului de a adera la NATO, a declarat premierul ungar.

"În cele din urmă, întrebarea este dacă Ucraina va deveni membru NATO sau nu. Acest război este pentru Sevastopol, unde va fi un steag NATO sau un steag rusesc la ieșirea spre Marea Neagră. Rușii spun că steagul rusesc este acolo acum și nu vor să îl schimbe cu steagul NATO și nu vor să existe o graniță cu țările NATO", a declarat Orban (citat de TASS).

Ungaria nu este implicată în cauza comună

Viktor Orban a prezentat poziția Ungariei privind conflictul Rusia-Ucraina secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pe 12 iunie, la Budapesta.

"Am convenit că Ungaria nu va bloca deciziile altor aliați privind asistența pe termen lung pentru Ucraina și rolul de lider al NATO în coordonarea asistenței pentru Ucraina, dar, în același timp, Ungaria nu va face parte din acest proces. Prim-ministrul Orban a spus clar că Ungaria nu va face parte din acest efort", a declarat Stoltenberg la o conferință de presă comună cu Orban (citat de TASS).

Ungaria nu intenționează să participe la operațiunile militare ale NATO în afara teritoriului alianței, în primul rând în Ucraina, a spus Orban.

"Cu toate acestea, după ce și-a formulat poziția, Ungaria a fost nevoită să recunoască faptul că nu are capacitatea și puterea de a schimba situația", a adăugat el.

Anterior, Orban a declarat că membrii NATO caută o modalitate prin care alianța să se implice în conflictul din Ucraina.

"Desigur, nu vreau să dezvălui detalii, dar asta este tot ce a spus secretarul general al NATO - grupurile de lucru lucrează pentru a determina modul în care NATO ar putea lua parte la acest război", a declarat politicianul pentru postul de radio Kossuth.
 
Din păcate, momentan nu este disponibilă o traducere a interviului.