ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Măsuri drastice împotriva pestei porcine. De săptămâna asta începe sacrificarea mistreților din zona Dobrogei. Dar și incendierea câmpurilor de porumb din zonele infectate. 
 
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că Ministerul Agriculturii a decis să ardă culturile de porumb din zonele unde sunt focare de infecție.
„Prin ordin de ministru am decis punctual să se distrugă culturile de porumb, dar numai în zonele de focar unde a fost confirmată pesta porcină africană la porc mistreț”, a declarat Petre Daea pentru libertatea.ro.

De ce? Pentru că mistreții, principalii transmițători de până acum ai molimei, contaminează porumbul necules, prin secreții, mâncare parțială și atingere. Apoi, dacă porumbul este cules și transformat în hrană simplă sau în hrană procesată pentru gospodării ori ferme, cereala devine vector de propagare a bolii.
 
„Să vă explic, ca să nu se creeze panică în rândul oamenilor de la țară. Dacă avem un focar de pestă porcină confirmată la porc mistreț și tot acolo avem și culturi de porumb unde se observă că a trecut mistrețul, se izolează cu brazdă zona de cultură afectată și urmează să fie distrusă prin ardere", a pecizat ministrul Agriculturii.


„Știți de ce întâmplă?! Când omul vede că are porumbul culcat de mistreț, el îl culege și-l duce în ogradă, ca să nu-l piardă. Dar acest porumb reprezintă un vector de propagare, deoarece mistrețul bolnav îl contaminează prin bale și excremente. De aceea, am dat acest ordin ca cei care se ocupă cu prevenirea și combaterea să le explice oamenilor să lase porumbul acolo, că o să fie despăgubiți.

Oamenii nu o să piardă nimic. Vor fi despăgubiți și pentru porumb. Este foarte important ca toată lumea să respecte toate aceste măsuri, pentru că această boală la porci este gravă și numai așa putem să o combatem",  ami spus ministrul agriculturii.
 
Conform ordinului dat de minister, în zonele afectate de boala, suprafetele vor fi verificate inainte de recoltare. De asemenea, este interzisa recoltarea plantelor sau transportul acestora in alte zone, iar dezinfectarea masinilor agricole, a combinelor, tractoarelor sau echipamentelor este obligatorie, scrie agrointel.ro.

ANSVSA a anuntat existenta a 547 de focare de pesta porcina, in 98 de localitati din judetele Tulcea, Costanta, Braila, Galati, Ialomita, Bihor, Salaj si Satu Mare.