ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Abia ce a devenit operațional scutul american antirachetă de la Deveselu, că guvernul român are deja noi planuri în domeniul militar. O flotă NATO cu fregate, dragoare și distrugătoare ar putea fi prezentă permanent în Marea Neagră. 

Este vorba de un proiect al Ministerului Apărării, publicat pe site-ul guvernului, și care va fi discutat cu șefi din NATO inclusiv la summitul care va avea loc anul viitor.

Astfel, nave de luptă din Germania, Italia, Turcia sau Statele Unite ar putea face parte din noua grupare navală pe care România și-o dorește prezentă în Marea Neagră, informează românialiberă.ro. Proiectul este pus pe hârtie de Ministerul Apărării, după ce rușii au întărit, la rândul lor, flota militară din Crimeea. Noua grupare maritimă ar aparține NATO și ar putea fi similară celor 4 deja existente, dar care nu staționează permanent în apele teritoriale ale alianței.

În Marea Neagră, ea ar putea îndeplini misiuni de antrenament și de supraveghere în apele internaționale.

Propunerea unei grupări navale este analizată de reprezentanți ai Guvernului. Printre ei, premierul Dacian Ciolos și ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

Anul trecut, România a cerut și prezența permanentă a trupelor americane pe teritoriul țării. Aprobarea ar fi fost însă o provocare la adresa Rusiei, așa că proiectul a fost amânat. În schimb, soldați ai țărilor membre NATO au fost prezenți non-stop în țara noastră prin intermediul exercițiilor militare. Anul acesta numărul lor crește semnificativ.