ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Vise în Bulgaria cu un Canal care să lege Ruse de Varna. ”Barajul lui Asparuh” poate ieși de la naftalină, scrie Știripesurse.

„Vă puteți imagina un canal de apă pe Drumul Mătăsii care să lege China direct de vila lui Merkel?” Răposatul arhitect bulgar Milko Stefanov a întrebat asta în urmă cu aproape zece ani, încercând să reînvie ideea uitată de a se construi un canal artificial de apă între Ruse și Varna. Arhitectul din Varna și-a imaginat de fapt asta foarte bine, pentru că a parcurs fiecare centimetru de pe traseu, când l-a proiectat, în urmă cu 50 de ani, relatează Kapital.bg citat de rador.

Proiectul de amploare este ascuns în arhive, aprobat de fosta conducere comunistă a Bulgariei și pus la naftalină sub denumirea „Barajul lui Asparuh”. De-a lungul anilor s-a vorbit de multe ori despre el, s-au făcut încercări să fie reluat, dar nu a ieșit niciodată nimic concret, asta din cauza inutilității economice și a lipsei de fonduri. Astăzi, însă, se pare că canalul poate fi din nou pe ordinea de zi, nu numai în Bulgaria, ci și în Uniunea Europeană, deoarece are posibilitatea de a intra în rețeaua de transport prioritară a Uniunii.

Cu toate acestea, cât de util va fi este cu totul altă chestiune. Acum Bulgaria nu are o autostradă care să lege nu doar Ruse de Varna, ci și ambele orașe cu restul țării. Există, de asemenea, o penurie de servicii feroviare bune, care pot fi mult mai benefice pentru economie la costuri mult mai mici.

Finanțare europeană pentru un proiect eșuat într-o arhivă de stat

În prezent, ideea canalului a fost reînviată de doi europarlamentari bulgari - Andrei Novakov și Emil Radev de la GERB/PPE, care l-au propus ca „cea mai directă legătură pe apă de la Atlantic la Marea Neagră, pe Dunăre” în fața Comisiei Europene, pentru a fi inclus în rețeaua de transport transfrontalier prioritar extins (TEN-T).
 
De asemenea, a primit sprijin de la unii dintre colegii lor din Parlamentul European, de la socialistul Petăr Vitanov și de la Radan Kânev, de la Bulgaria Democrată/PPE, care în 2015 au încercat și ei să revigoreze acest proiect. În timpul votului din Comisia pentru transport a Parlamentului European, la începutul lunii aprilie, propunerea a primit un vot pozitiv și urmează să fie discutată în trialog cu Comisia Europeană și Consiliul, chiar săptămâna aceasta.

Dacă aceste negocieri se vor încheia cu un rezultat pozitiv, proiectul va fi deja oficial parte din principalele rute de transport ale Uniunii, iar de acolo va primi posibilitatea de a fi cofinanțat pe diverse linii, precum Mecanismul Conectarea Europei, instrumente financiare de la Banca Europeană de Investiții și de ce nu și fonduri de coeziune, se mai arată în articolul citat de Știripesurse.