ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși în pandemie Clujul academic a funcționat online, cu sediile universităților închise accesului studenților, în aceeași pandemie primăria autorizează paranghelii cu prezența a mii de tineri chiar pe strada din fața clădirilor culturale până acum închise, puțin păsându-i de argumentul sanitar, folosit până acum cu habotnicie.

Astfel, strada Mihail Kogălniceanu din Cluj (pe care își au sediile UBB, Biblioteca Academiei Române, Colegiul Academic Florian Ștefănescu-Goangă, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul Teologic Reformat ș.a.) a fost transformată într-o imensă scenă pentru un festival de muzică electronică (Electric Castle Special). Pe o stradă cu o amprentă educațională puternică, ne-am fi așteptat poate la un festival de carte, la un festival de teatru, de operă, de arte plastice, la recitaluri culturale mai apropiate de spiritul universitar care domină tradițional zona, remarcă în mod întemeiat Ziarul de Cluj.

În vara anului 2021 însă, în fața Universității Babeș-Bolyai e amenajată un fel de berărie, iar în dreptul intrării Colegiului Racoviță e parcată rulota care promovează produse din tutun. Colegiul Academic Ștefănescu-Goangă era flancat de tomberoane în dimineața zilei de luni, 9 august, iar Biserica Reformată, de un camion publicitar cu un butoi de bere în spate.

Vechiul Cluj academic a devenit noul Cluj festivalier, unele dintre scene împrumutând chiar denumirile instituțiilor de învățământ cărora le parazitează amplasamentul. Localnicii deplâng atât lipsa de respect față de specificul zonei centrale, cât și eventualele riscuri epidemiologice care decurg din înghesuirea unui public de ordinul miilor pe străzile de secol XIX, care nu au fost concepute pentru un asemenea aflux de pietoni. Cei „responsabili” se tem că, după prea mult libertinaj, să nu se treacă din nou la școala online din cauza impulsionării infectărilor.
 
Dar primăria condusă de PNL nu se teme de consecințe, ci arată tradiționala ospitalitate românească față de tot ce-i străin și aduce bani frumoși de împărțit cu baronii locali. Nu doar ca fost premier, ci și ca fost profesor de istorie, e de mirare cum Emil Boc poate gira un asemenea atentat cultural (nemaivorbind de cel sanitar!). Pentru a vizualiza o galerie de imagini, accesați foto-reportajul oferit de Ziar de Cluj.