ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de lege care prevede măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, care, în acest caz, este for decizional. 

Documentul prevede menționarea pe etichetă a termenului de „produs sută la sută românesc” doar pentru preparatele obținute exclusiv din lapte crud, provenit din fermele autohtone. Totodată, pe ambalaj trebuie indicat procentul de lapte praf pe care un produs îl conține.

"S-a introdus sintagma „lapte natural”, adică produs 100% din lapte materie primă. De asemenea, s-a menționat „lapte românesc”, lapte provenit 100% din fermele din România", a precizat deputatul PNL Nini Săpunaru, președintele comisiei pentru agricultură. 

Actul normativ prevede amenzi de cel puțin 20 de mii de lei și retragerea, pe o perioadă de șase luni, a autorizației de funcționare pentru producătorii sau comercianții care nu respectă dispozițiile privind etichetarea produselor lactate.

Informațiile obligatorii care trebuie inscripționate pe eticheta laptelui:

a) denumirea produsului alimentar;
b) lista ingredientelor folosite;
c) cantitatea netă a produsului alimentar;
d) data durabilității minimale sau data limită de consum;
e) condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare;
f) țara de origine și locul de proveniență a laptelui crud materie primă pentru consum;
g) denumirea ambalatorului și marca de identificare;
h) numele, denumirea comercială și adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum;
i) declarația nutrițională;
j) conținut de grăsime exprimat în procente;
k) procesul de tratament termic utilizat, pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat