Statele Unite ale Americii intenționează să retragă 11.900 de militari din Germania și să-i repoziționeze în alte țări, a anunțat miercuri secretarul american al apărării, Mark Esper, informează AFP și dpa.

Aproape 5.600 de membri ai acestui personal militar vor fi repoziționați în alte țări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA, mulți urmând să fie desfășurați prin rotație în Europa, a spus Esper într-o conferință de presă la Washington, transmite Agerpres.

Aproximativ 2.000 de soldați vor fi mutați în Belgia și Italia, dar Washingtonul are în vedere relocarea unor trupe și în Polonia și statele baltice, dacă se ajunge la un acord cu aceste țări cu privire la statutul lor, a precizat șeful Pentagonului, conform AFP.

Comandamentul militar american în Europa (Eucom), cu sediul la Stuttgart în prezent, se va muta la Mons, în Belgia, unde se află comandamentul NATO, ceea ce îl va scuti pe generalul american care conduce în mod tradițional cele două structuri să ″penduleze″⁣ între cele două țări.

Comandamentul militar american pentru Africa (Africom), care se află tot la Stuttgart, ar putea să fie mutat, dar nu a fost încă luată o decizie, a spus șeful Pentagonului.

Cei 2.500 de soldați ai Forțelor Aeriene ale SUA staționați la baza Mildenhall din Regatul Unit și care urmau să fie relocați în Germania vor rămâne în Regatul Unit.

În Germania vor rămâne 24.000 de militari americani din 36.000 în prezent.

Repoziționarea este făcută ”într-o manieră care va întări NATO, va intensifica descurajarea Rusiei, ”îi va reasigura pe aliați” și va ”îmbunătăți flexibilitatea strategică a SUA”, a spus Esper, citat de agenția de presă germană.

Ministrul apărării a dat asigurări că obiectivul este unul strategic, în special pentru a descuraja Rusia, dar, la doar câteva minute după conferința sa de presă, președintele Donald Trump a explicat că această retragere s-a datorat refuzului ″Germaniei de a plăti mai mult″⁣, a consemnat AFP.

„Ne reducem forțele pentru că (ei) nu plătesc. Este foarte simplu″, a declarat Trump presei de la Casa Albă. El a anunțat în iunie planuri privind o retragere parțială a personalului militar american din Germania, pe fondul unei dispute de lungă durată cu Berlinul privind cheltuielile de apărare.

Esper a spus că primele mutări ar putea avea loc în "câteva săptămâni”, dar Trump a sugerat că planul poate fi revizuit. "Dacă ar începe să-și plătească facturile, aș avea în vedere asta”, scrie AFP.

Iohannis: Eu am atras atenția de ani de zile

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o conferință de presă,  că soldații americani sunt "foarte bineveniți” tot timpul în România, iar mișcările globale de trupe ale SUA vin să sprijine aliații de pe flancul estic al NATO.

„Pot să vă spun de pe acum că România a atras atenția de ani de zile, eu am atras atenția de ani de zile, că este nevoie de mai mulți militari în zona Mării Negre.  Eu am atras atenția că este nevoie de o atenție sporită pe zona Mării Negre. Dacă acum se întâmplă acest lucru, suntem foarte mulțumiți. Iar în ceea ce privește soldații americani, pot să vă spun că soldații americani sunt tot timpul foarte bineveniți în România”, a afirmat Iohannis.