ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum este oficial: America are un președinte care este atât de diminuat mental încât nu ar putea fi judecat dacă ar fi acuzat de o crimă, scrie European Conservative.

Da, așa este. Statele Unite, prima superputere nucleară a lumii, are un comandant-șef cu acces la acele coduri nucleare, care este incapabil din punct de vedere mental să își facă treaba.

Pe 8 februarie, National Public Radio a relatat:

Președintele Biden a păstrat în mod intenționat și a dezvăluit materiale clasificate după ce a părăsit administrația Obama [în calitate de vicepreședinte] și a devenit un cetățean privat, dar acțiunile sale nu justifică nicio acuzație penală, potrivit unui raport al unui consilier special al Departamentului de Justiție. 

Ceea ce NPR nu le-a spus cititorilor săi este că același raport al consilierului special l-a caracterizat pe Biden ca având "memorie slabă", precum și "facultăți diminuate".

Da, memorie slabă și facultăți diminuate.
 
În termeni simpli, omul a devenit gaga. 

Nu numai că Biden este președintele Statelor Unite, dar candidează și pentru realegere. Nu ar trebui să fie, bineînțeles; așa cum a explicat Dan McLaughlin într-un articol de opinie publicat în New York Post pe 13 februarie:

Dacă Joe Biden nu este apt să fie judecat, nu este apt să fie președinte. 

Pur și simplu, simplu și de bun simț. 

Constatările avocatului special sunt motive suficiente pentru ca președintele Biden să nu fie în funcție. El ar fi trebuit să demisioneze deja, dar, desigur, nu va face acest lucru. Ar fi nevoie de un om de o statură morală incredibilă pentru a recunoaște că nu mai este potrivit pentru a fi președinte, iar acel om nu este Joe Biden. 

În plus, dacă este atât de diminuat mental cum sugerează raportul avocatului special, atunci s-ar putea să fie incapabil să înțeleagă că trebuie să părăsească funcția. 

Din fericire, există o cale de ieșire: cel de-al 25-lea amendament la Constituția SUA. Mai exact, secțiunea 4 a amendamentului stabilește o cale prin care Congresul, vicepreședintele și membrii cabinetului președintelui pot să îl demită pe președinte din funcție. Acest lucru nu se face ușor: cel puțin, procesul durează 23 de zile și include, printre altele, un vot majoritar de două treimi în ambele camere ale Congresului în favoarea demiterii președintelui. 

Vicepreședintele, precum și majoritatea membrilor cabinetului președintelui trebuie, de asemenea, să fie de acord cu faptul că șeful lor este inapt pentru această funcție. 

Membrii republicani ai Congresului au făcut deja apel la membrii cabinetului lui Biden pentru a demara procesul celui de-al 25-lea amendament. Este puțin probabil să se întâmple ceva; președintele este înconjurat de loialiști ai partidului care sunt mai preocupați de păstrarea puterii politice a democraților decât de a avea o persoană competentă la Casa Albă. 

Dar de ce l-ar lăsa ei pe Biden să rămână în funcție? Și, mai important: vrea cineva, chiar și un susținător puternic al lui Biden, să îl realeagă cu adevărat? 

Răspunsul la aceste două întrebări este simplu: raportul avocatului special care menționează capacitatea mentală a lui Biden face parte dintr-o tranziție bine orchestrată de la Biden la un alt candidat la președinție. Oamenii de la Departamentul de Justiție care au fost responsabili de raport știau foarte bine că afirmațiile despre "memorie slabă" și "facultăți diminuate" vor fi folosite inevitabil - în mod legitim - pentru a susține că Biden este inapt pentru funcție. 

Mai simplu spus, știau că, probabil, îi vor distruge capacitatea de a fi reales. Dar asta nu este o problemă: din moment ce starea mentală a lui Biden se deteriorează chiar sub ochii noștri, până când vom ajunge în noiembrie s-ar putea să nu mai fie capabil să funcționeze în afara unui pat de spital.

Indiciul privind adevăratul scop din spatele momentului în care a fost realizat raportul special se găsește în referirile sale la Biden ca la un bătrân bine intenționat. Această formulare este complet redundantă, mai ales având în vedere faptul că scopul real al raportului avocatului special a fost de a evalua manipularea posibil ilegală a documentelor clasificate de către Biden. Dar, menționându-l în termeni drăguți, raportul îi întinde covorul lui Biden pentru a-și încheia campania de realegere în termeni care să-l facă să pară simpatic pentru alegătorii săi. 

În acel moment, când își va anunța decizia de a nu mai candida pentru un al doilea mandat, partidul său poate lansa un alt candidat. Raportul consilierului special a fost publicat într-un astfel de moment, încât Partidul Democrat are suficient timp pentru a-i oferi lui Biden o ieșire laudativă din campanie și pentru a prezenta un nou candidat înainte de convenția lor de la Chicago din 19-22 august.

Aceasta este politica din spatele tuturor acestor lucruri. Nu este vorba de înlăturarea unui președinte din funcție pentru că nu este apt, chiar dacă acum se știe public că este așa. Este vorba de a pune un nou candidat împotriva lui Donald Trump. Strategii Partidului Democrat cred cu tărie că, deși Trump îl devansează pe Biden în majoritatea sondajelor de opinie și deși Trump are o șansă corectă de a câștiga votul din colegiul electoral, el nu este la fel de puternic în fața unui democrat mai tânăr, mai energic și mai orientat spre viitor.

Din nou, momentul raportului avocatului special este perfect. Trump este acum blocat ca prezumtiv candidat republican. Probabil că va obține o victorie zdrobitoare în alegerile primare republicane din Carolina de Sud, peste câteva zile, și apoi va trece la 5 martie, cunoscută și sub numele de Super Tuesday. În acea zi, 15 state și Samoa Americană își organizează alegerile primare; dacă Nikki Haley, concurenta rămasă a lui Trump, nu face o revenire remarcabilă până atunci, ea va fi scoasă din peisaj.

La mai puțin de trei săptămâni de la Super Tuesday, inevitabilitatea lui Trump va fi în curând pecetluită. Odată ce republicanii s-au fixat pe candidatura lui Trump, strategii Partidului Democrat se pot apuca de treabă pentru a-l înlocui pe Biden ca alt candidat în noiembrie. 

Cine ar putea fi înlocuitorul?
 
Dacă Biden se retrage înainte ca actualul său mandat să se încheie, atunci vicepreședintele Kamala Harris devine automat președinte. Problema este că Harris nu este cu mult mai bună decât Biden. Capacitatea ei de a vorbi coerent o depășește pe cea a lui Biden, dar numai atunci când Biden vorbește extemporaneu. Harris nu are niciun record de realizări politice din timpul petrecut în Congres și nu și-a făcut un nume în niciun alt mod. Singurul motiv pentru care este cunoscută este faptul că este vicepreședinte. 

Cu alte cuvinte, democrații trebuie să evite să ajungă cu Kamala Harris pe buletinul de vot în noiembrie. Ei pot face acest lucru menținându-l pe Biden în funcție cel puțin până a doua zi după alegeri. 

Oricine îl va înlocui pe Biden pe buletinul de vot în noiembrie trebuie să fie ales de convenția democrată din august. Deoarece democrații tratează alegerile primare ca pe niște formalități enervante, candidatul înlocuitor va apărea cândva chiar înainte de convenție. Mașinăria politică va fi pregătită să ridice acest candidat la ceruri, dar aceeași mașinărie știe, de asemenea, că va trebui să fie un candidat care poate aduna suficiente voturi de la independenți, adică alegători care nu se identifică cu niciun partid, pentru a-l împiedica pe Trump să câștige.

Este Michelle Obama acel candidat? Numele ei a fost vehiculat destul de des, dar, potrivit strategului politic republican Karl Rove, fosta Primă Doamnă nu este absolut deloc interesată. Rove susține că doamna Obama urăște politica și a văzut ce i-a făcut aceasta soțului ei. 

S-ar putea să mai existe și un alt motiv pentru care nu este interesată: zvonurile persistente potrivit cărora ar fi de fapt o femeie transsexuală. Indiferent de veridicitatea unor astfel de zvonuri (nu văd niciun motiv să le cred), simplul fapt că aparițiile ei foarte publice pot stârni valuri de comentarii de tip "Big Mike" pe rețelele de socializare este probabil suficient de descurajant pentru ca ea să stea departe de scena politică. Odată ce și-ar oficializa candidatura, aceste zvonuri ar deveni și ele oficiale, iar întreaga campanie ar fi centrată în jurul lor. 

Un alt nume care a fost vehiculat recent este cel al guvernatorului Californiei, Gavin Newsom. El este simpatic și a sondat apele campaniei, de exemplu, apărând la Fox News cu comentatorul conservator Sean Hannity. 

Newsom are două lucruri în favoarea sa ca și candidat. Este tânăr și pare energic, cu alte cuvinte, are atracția pozitivă superficială care poate stârni emoții pozitive în rândul alegătorilor. De asemenea, el este foarte bine conectat cu establishment-ul Partidului Democrat, în parte datorită trecutului lor comun în cercurile politice de elită din California. Acest lucru înseamnă acces ușor la un flux nesfârșit de contribuții de campanie de la marile companii de tehnologie din Silicon Valley.

Problema lui Gavin Newsom este că este unul dintre cei mai radicali politicieni americani. El a muncit din greu pentru a transforma California într-un stat și mai de stânga decât era deja: de la justiția penală și politica de "mediu" până la taxe și educație, Newsom și-a tras statul și mai mult în afara legii. 

Ar fi ușor pentru o campanie Trump să aleagă exemple scandaloase ale consecințelor politicilor lui Newsom, cum ar fi creșterea galopantă a criminalității și deteriorarea ordinii publice în marile orașe din California. Indiferent de cât de departe se întinde de fapt responsabilitatea lui Newsom când vine vorba de persoanele fără adăpost care defulează și aruncă droguri pe străzile din Los Angeles și San Francisco, imaginile mizeriei și suferinței umane vor fi fixate pe pieptul lui Newsom din ziua în care va accepta nominalizarea Partidului Democrat pentru funcția de președinte. 

O variantă inedită ar fi ca guvernatorul statului Colorado, Jared Polis, să fie inclus pe lista de candidați. Polis este, din punct de vedere politic, aproape la fel de radical ca Newsom, dar statul său nu suferă de aceeași reputație sordidă care s-a abătut asupra Californiei. Zona metropolitană Denver este cam la egalitate cu Los Angeles și San Francisco în ceea ce privește criminalitatea, drogurile, lipsa de adăpost și dezordinea publică, dar Colorado are și orașe bine puse la punct în care aceste probleme sunt mult mai atenuate. Acest lucru îl protejează pe Polis, cel puțin într-o oarecare măsură, de aceleași critici care ar fi letale pentru o campanie a lui Newsom.

În 2022, guvernatorul Polis a susținut o plată anticipată a rambursărilor de taxe din așa-numita lege TABOR din Colorado. Această lege fiscală, care este unică în rândul celor 50 de state, limitează opțiunile statului de a crește taxele și specifică circumstanțele în care statul este obligat să compenseze contribuabilii pentru o sarcină fiscală în creștere. Deși ideea lui Polis este veche de doi ani, ea exemplifică modul în care acesta poate apărea ca un candidat mai moderat decât Gavin Newsom.

Unul dintre motivele pentru care democrații s-ar putea să se opună lui Polis este faptul că este homosexual. Întrebarea care ar persista la convenția partidului din august ar fi: este America pregătită pentru un cuplu homosexual la Casa Albă? 

Indiferent ce vor decide, democrații vor arunca tot ce au în spatele celui care va fi înlocuitorul lui Biden. S-ar putea să nu fie suficient, dar este de asemenea posibil - așa cum am prezis în trecut - ca Trump să nu fie totuși candidatul republican. Deși se îndreaptă cu pași mari spre o victorie în alegerile primare, luptele sale juridice s-ar putea dovedi suficiente pentru a-i răsturna campania. În acel moment, republicanii ar putea ajunge într-o situație similară cu cea cu care se vor confrunta democrații după ce îl vor convinge pe Joe Biden să pună capăt campaniei sale de realegere.

Raportul consilierului special privind starea mentală degenerată a lui Biden a marcat începutul unei faze cu totul noi în cursa prezidențială. Va mai trece ceva timp până când vom ști unde vor cădea fisele și cine va candida efectiv împotriva cui în noiembrie, dar știm deja un lucru: 2024 va rămâne în istorie ca fiind cea mai ciudată cursă prezidențială din istoria recentă.