ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul a adoptat marți, în plen, cu 66 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" și 12 abțineri, propunerea legislativă privind utilizarea insectelor în produsele alimentare și comercializarea acestor produse în România. Legea merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz, informează Știripesurse.

Pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcție de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parțial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.

Proiectul de lege mai stabilește că pe etichetele produselor alimentare care conțin alimente noi (larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă) trebuie să se menționeze că acest ingredient poate cauza reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni și/sau crustacei și produse derivate din acestea.
 
Mențiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

"Se interzice prepararea și comercializarea produselor sub denumirea utilizată inițial, dacă acestea au printre ingrediente alimente noi autorizate. În denumirea produselor se utilizează denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care conțin în mod obligatoriu una dintre sintagmele 'cu...', 'din...' urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporția acestuia în produsul finit", se mai arată în propunerea legislativă.

Rafturi separate

Un articol, păstrat în forma propusă de inițiatori, prevede că produsele alimentare care sunt conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, provenite din spațiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafețele de vânzare clasice directe, într un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produse consacrate care nu sunt nu conțin insecte.

"Pentru corectă informare a consumatorilor și pentru a le da acestora posibilitatea să afle informații clare și complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi provenite din spațiul Uniunii Europene, operatorii economici au obligația de a afișa la loc vizibil, ușor accesibil, lângă standul separat prevăzut informația că produsele alimentare sunt/conțin specii de insecte", se mai arată în proiect.

Afișarea informației va fi realizată prin grija operatorului economic pe suport sau panou într-o culoare contrastantă față de culoarea de fond a panoului (...) Suportul sau panoul trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori indicate, în mod vizibil și într-o formă neechivocă, ușor de citit cu font Times New Roman de 20. Informațiile trebuie să fie scrise într un loc vizibil, ușor accesibil, care nu pot fi șterse și nu trebuie ascunse de alte materiale.

Nerespectarea prevederilor legii constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 la 100.000 lei, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor făcându-se de către reprezentanții Autorității Naționale Pentru Protecția Consumatorilor.

Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.