ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


AGENȚIA EUROPEANĂ A MEDICAMENTULUI ȘI ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII AVERTIZEAZĂ GUVERNELE: NU EXISTĂ DATE CARE SĂ SUSȚINĂ NECESITATEA RAPELURILOR REPETATE COVID, VACCINAREA LA INTERVALURI SCURTE NU ESTE FEZABILĂ

 

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cer încetarea rapelurilor repetate COVID pe motiv că aceste rapeluri ar putea afecta negativ răspunsul imunitar și nu reprezintă o strategie fezabilă, arată chiar Reuters.

 

"Dacă utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgență, vaccinările repetate la intervale scurte nu reprezintă o strategie durabilă pe termen lung," a declarat săptămâna aceasta Marco Cavaleri, șeful Strategiei de Vaccinare a EMA, într-un briefing de presă.


Oficialul s-a arătat îngrijorat că o strategie de rapel la fiecare patru luni ar putea crește riscul de supraîncărcare a sistemului imunitar și ar duce la oboseală în rândul populației. "Este important să avem o discuție în jurul conținutului vaccinului astfel încât să dezvoltăm o strategie care nu este doar reactivă, și să încercăm să găsim o abordare potrivită pentru a preveni viitoare variante," a spus Cavaleri.


Agenția recomandă țărilor să lase mai mult timp între rapeluri și să le lege de debutul sezonului rece în fiecare emisferă, un plan asemănător strategiei de vaccinare antigripală. Pentru a decide dacă este nevoie de un vaccin specific noii variante sunt necesare mai multe date despre Omicron ca și o mai bună imagine a evoluției valului curent."Rezultatele preliminare ale studiilor publicate recent arată că eficacitatea vaccinului împotriva bolii simptomatice este redusă semnificativ pentru Omicron și tinde să scadă în timp," a adăugat Cavaleri. El a declarat că EMA se află în prezent într-o conversație cu dezvoltatorii de vaccinuri pentru cazul în care va fi nevoie de un vaccin actualizat.


Declarația lui Cavaleri vine la doar o lună după ce EMA a anunțat că datele susțin rapelul COVID la fiecare trei luni.


În același timp, grupul consultativ tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind compoziția vaccinului împotriva COVID-19 (TAG-CO-VAC) a avertizat pe 11 ianuarie că "este puțin probabil ca o strategie de vaccinare bazată pe doze repetate de rapel din compoziția inițială a vaccinului să fie adecvată sau durabilă." Grupul de experți, creat de OMS pentru a evalua performanța vaccinurilor anti-COVID, a arătat că furnizarea de noi doze de vaccinuri deja existente pe măsură ce apar noi tulpini ale virusului nu este cea mai bună modalitate de a lupta împotriva unei pandemii. TAG-CO-VAC a declarat că ar trebui dezvoltate vaccinuri anti-COVID care pot preveni infecția și transmiterea, pe lângă prevenirea bolilor severe și a decesului.


Anunțurile coincid cu cele făcute recent de experți din Marea Britanie, care au declarat că virusul COVID va fi doar o sursă de răceli și au cerut oprirea vaccinării în masă.

 

Reamintim că coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, le-a dat vestea celor care oricum erau revoltați că vor fi constrânși la rapel peste doar 6 luni, că perioada se reduce la 4 luni. Modificarea a intra în vigoare de luni, 17 ianuarie.Aceasta după ce în urmă cu numai două luni susținea contrariul.