ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ridicat în 1939, monumentul a fost distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe parcursul acestui an, opera a fost refăcută de Asociația Monumentum în parteneriat cu Primăria Otaci și Consulatul General Al României La Bălți.
 
Cu această ocazie, vă invităm pe toți, cu mic și mare la acest eveniment, inclusiv Ambasada României Chișinău, dl Igor Ciuru, Constantin Giurgea, Poliția de Frontieră Iași.
 
ACTUALIZARE: Luni a fost inaugurat al 7-lea monument ridicat pe malul Nistrului de asociația noastră in memoria eroilor romani căzuți pe câmpul de bătălie.
 

Monumentul de la Otaci a fost ridicat in 1939, distrus in 1944 si refăcut anul acesta in colaborare cu Primăria Otaci, primar Dumitru Zavrotschi.

Vulturul de bronz a fost donat de sculptorul Veaceslav Jiglitchi, iar piatra a fost sculptata de meșterul populat Vladislav Lozan.

La evenimentul de azi au participat oaspeți de onoare printre care amintim pe Domnul Petrisor Ionel Dumitrescu, Consulatul General Al României La Bălți, dl Liviu Petrina, grănicerii de la pichetul din Otaci, Lîsenco Sergiu, Chiseliov Oleg, Primarul comunei Verejeni Serghei Popa, autoritățile locale, fanfara IGPF (instituție condusă de domnul Rosian Vasiloi) s.a.

Monumentul a fost restabilit in memoria Generalului Stan Poetas ucis lângă Otaci in Ianuarie 1919, a eroilor căzuți in Primul Război Mondial și a grănicerilor ucisi de bolșevici in perioada interbelica.
Sa nu uitam nici o clipa jertfa lor!
 
 
Vechiul monument, demolat de sovietici: