ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Florin Cîțu, da, el, Premierul a fost la podcast-ul lui Mihai Morar. S-a simțit bine pentru că atîtea mingi ridicate la fileu de un moderator n-a avut el de cînd a fost numit Prim-ministru. N-am înțeles prea bine ce a răspuns pentru că „emisiunea” nu avea subtitrare, totuși, se pare că a povestit cum a ajuns el în SUA, cum a spălat vase, cum a jucat fotbal, mă rog…

Ceva însă am înțeles, numai că, exact în acel pasaj, Cîțu a făcut-o de oaie, dînd de pereți cu limba română de i-au sărit fulgii! Dar rău de tot, încît îmi este greu să cred că sărmana limbă își va reveni curînd. Podcast-ul lui Morar poate fi văzut integral pe adresa https://www.youtube.com/watch?v=63a3wLktOu8, iar pasajul de care vă spun se află la min. 21:28. Nu ratați, că pierdeți ceva senzațional!

Florin Cîțu spune la acest minut fatidic: „Atunci a trebuit să mai dau…, să mai scriu cîteva ESEE”! În acel moment s-a dus dracului totul. Am reluat pasajul de cîteva ori, pînă cînd am fost convins că așa a spus Florin Cîțu: că el a scris cîteva „ESEE”!

Mă uit în cîteva Dicționare ale limbii române și mă cutremur: nici unul nu este de acord cu Primul ministru Florin Cîțu: în toate, pluralul cuvîntului „ESEU” este „ESEURI”, nu „ESEE”, cum spune Cîțu:

Păi, ce facem, fraților? Pînă acum omul acesta a rîs de Veorica Dăncilă? Să fim serioși, dar între „Orice om i-e frică-n viață” și „A trebuit să mai scriu cîteva ESEE” nu este nici o diferență! Veorica a spus „orice” în loc de „oricărui”, iar Cîțu a spus „esee” în loc de „eseuri”!

Concluzie: România a avut cel puțin doi Prim-miniștri analfabeți care au măcelărit limba română! Fiecare în felul lui.

P.S. Podcastul lui Morar a avut titlul „Ce facem CU România?” Nu e bine, și numai pentru a se evita cacofonia, ci și pentru că mai potrivit ar fi fost „Ce facem cu limba română?” , a scris Ion Spânu pentru Cotidianul.