ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când îi condamnă pe pedofili la pedepse derizorii, 3-4 ani de închisoare, de parcă ar fi vorba de o căruţă de lemne furate, și nu de schilodirea unui suflet, judecătorii ar trebui să știe că nimic nu este mai important pe lumea asta decât viaţa unui copil.
 
Când îi eliberează condiţionat, ca și când pedofilia ar fi un soi de febră care se vindecă la răcoarea pușcăriei, judecătorii ar trebui să-și aducă aminte că drepturile victimelor sunt la fel de importante ca și drepturile făptuitorilor. Că drepturile omului, în general, nu se referă doar la infractori, ci mai ales la copii și la oamenii lipsiţi de apărare. Când pedofilii eliberaţi condiţionat recidivează și schilodesc alte suflete, judecătorii ar trebui să-și dea robele jos și să-și caute un alt rost în viaţă. Pentru că nepriceperea lor a nenorocit pentru totdeauna un copil. Iar ei au devenit complici, atunci când i-au dat criminalului libertatea de care el avea nevoie, pentru a comite fapta.    
 
Victime racolate din orfelinat 

Mai 2011. I. Alexandru – Vasile avea 12 ani și era internat în Centrul de plasament „Speranţa” din Reşiţa. Ȋntr-o zi, băiatul le-a povestit colegilor că a fost păcălit de un bărbat, care l-a convins să întreţină cu el acte sexuale, fără să-i mai dea banii promişi. Copiii au spus mai departe, angajaţilor Centrului, care au anunţat poliţia. Pedofilul, Radu T. Costel (29 ani) intră în vizorul oamenilor legii și este chemat la audieri. 

„Recunosc că am întreţinut relaţii sexuale orale cu minorul, dar aceste relaţii sexuale au durat puţin timp, aproximativ 2-3 minute. Am întreţinut şi relaţii sexuale anale cu minorul, dar şi acestea au durat foarte puţin. În după-amiaza aceleiaşi zile am întreţinut cu minorul relaţii sexuale orale pentru scurt timp, aproximativ un minut. Nu am promis că-i voi da bani în schimbul întreţinerii de relaţii sexuale, i-am oferit minorului numai ţigări şi vin”, le-a declarat pedofilul anchetatorilor. 

Ȋn plină anchetă, în timp ce poliţiștii adunau probe, pentru a cere mandat de arestare preventivă, Radu T. Costel continua să racoleze copii de la Centrul „Speranţa”, cu scopul de a întreţine cu ei raporturi sexuale orale şi anale. 
Anchetatorii au descoperit că el nu acţiona singur, ci cu ajutorul unui „plasator”, Ovidiu Frenţiu, care la rându-i fusese instituţionalizat, până la vârsta majoratului, în acel centru de plasament. Copilul de 12 ani a povestit că „Ovidiu Frenţiu m-a dus la locuinţa unui individ pe care mi l-a prezentat că ar dori să întreţină relaţii sexuale cu mine, menţionând că pentru aceasta voi fi recompensat cu bani şi ţigări”. 

Ovidiu Frenţiu a declarat că l-a cunoscut pe Radu T. Costel, „Costi”, pe internet, în 2009. Pe profilul de pe reţelele de socializare, pedofilul se descria ca fiind un om credincios, „o fire calmă, cu simţul umorului şi ştiu ce vreau de la viaţă... adică, vreau să fiu iubit”. 

Ȋnainte de ajunge în poziţia de „plasator”, Frenţiu fusese şi el, la rându-i, exploatat sexual, „Am întreţinut mai multe raporturi sexuale anale şi orale cu el, eu fiind partea pasivă. În doi ani am întreţinut patru raporturi sexuale şi am primit suma de 50 de lei. În 19 mai m-a sunat şi mi-a spus să-i fac rost de un tânăr cu care să se culce, că o să-i dea bani şi ţigări”. Frenţiu a mai precizat și că, înaintea lui I. Alexandru – Vasile, mai dusese la locuinţa pedofilului alţi doi băieţi din centru, de 16 şi, respectiv, 12 ani. 

Copiii n-au recunoscut însă că ar fi fost exploataţi sexual de Radu T. Costel , așa că singura parte vătămată din dosar a rămas I. Alexandru – Vasile.  

Procurorii nu au contestat punerea în libertate

Ȋn iunie 2011, dosarul a fost trimis în instanţă. La 27 octombrie 2011, Judecătoria Reșiţa l-a condamnat pe Radu T. Costel, la 4 (patru) ani de închisoare, pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de act sexual cu un minor, iar pe Ovidiu Frenţiu, la 3 (trei) ani închisoare, pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de complicitate la act sexual cu un minor. Cei doi au fost obligaţi de instanţă să-i plătească 5.000 lei copilului abuzat, cu titlu de daune morale. Ȋn ianuarie 2012, Curtea de Apel Timișoara a dispus suspendarea executării pedepsei pentru Ovidiu Frenţiu.

Radu T. Costel a fost eliberat condiţionat, după 2 ani și 7 luni de pușcărie. La 7 mai 2014, Judecătoria Timișoara, „în baza art.587 alin.2 C.proc.pen., rap. la art.59 C.pen din 1969, rap. la art. 15 alin.2 din Constituţia României”, a admis „cererea de liberare condiţionată a petentului condamnat Radu Costel, aflat în stare de deţinere în Penitenciarul Timişoara. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr.925/2012 emis de Judecătoria Reşiţa, în temeiul sentinţei penale nr.400/2011, atrăgându-i-se atenţia asupra consecinţelor nerespectării prevederilor art.61 C.pen.. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art.272 alin.1 C.proc.pen., dispune plata sumei de 100 lei, reprezentând onorariu avocat din oficiu, din fondul Ministerului Justiţiei către Baroul Timiş. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare, în baza art. 587 al.3 C.proc.pen.”
N-a făcut nimeni contestaţie. De ce s-ar obosi procurorii să ceară menţinerea infractorilor în executarea pedepsei?   
|ncurajat de justiţie să recidiveze

Ieri, 12 octombrie a.c., Radu T. Costel a fost depistat în flagrant delict, în momentul în care se pregătea să intre într-un apartament cu un copil.
Ȋn cursul acestui an, prin intermediul sistemelor informatice (jocuri online, reţele de socializare), el a racolat mai mulţi copii, băieţi cu vârste cuprinse între 12-14 ani. I-a invitat în uscatoria blocului în care locuieşte și, profitând de starea de vulnerabilitate a acestora, i-a exploatat prin obligarea la acte sexuale.

Din probele administrate până acum în acest nou dosar, rezultă că pedofilul l-a șantajat pe unul dintre dintre copii, ameninţându-l că va dezvălui mai multor persoane, inclusiv mamei lui, relaţia sexuală dintre ei, pentru a-l determina astfel să accepte în continuare abuzurile la care era supus.

Procurorii DIICOT din Caraş Severin au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a  lui  Radu T. Costel, pentru  săvârşirea  infracţiunilor de  trafic de minori şi act sexual cu minor. El urmează să fie prezentat Tribunalului Caraş-Severin cu propunere de arestare preventivă.