ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Era în 1992, de sărbătoarea Sfintelor Paști, când regele Mihai și-a reîntâlnit, în sfârșit, poporul. Un moment surprins cu emoție de un număr însemnat de români, o pagină de istorie care a rămas vie și demnă în acest trecut învolburat al patriei noastre. Steagurile tricolore fluturau cu și mai multă putere de când aveau acea gaură simbolică în mijloc, ochii românilor adunați în fața hotelului Continental licăreau a speranță, iar miile de glasuri rosteau la unison un singur cuvânt: " monarhia".  Vizita regelui Mihai și a reginei Ana, după repetate încercări de a-și vedea poporul, a conturat biruința adevărului în fața minciunilor comuniste. 

Principele Nicolae al României era pe atunci un băiețel frumos de șapte ani, tare îndrăgit de bunicul său. Regele Mihai a ales să îl prezinte mulțimii cu un gest plin de speranță și de dragoste, moment atât de viu în memoria prințului! 

Acesta urma să fie punctul culminant al unui început de poveste presărat cu nenumărate evenimente relevante pentru istoria monarhiei. 

Anii succesori vizitei din 1992 au reprezentat o perioadă de consolidare a relației bunic-nepot. Prințul, dintre toți nepoții, petrecea cel mai mult din timpul său liber alături de regele Mihai și de regina Ana la casa lor din Elveția. Poveștile Alteței Sale Regale despre România îl fascinau pe tânărul cutezător; păreau desprinse dintr-un basm, iar faptul că bunicul lui a locuit pe acest tărâm era singura explicație palpabilă care demonstra că această țară există cu adevărat. Încă din acele clipe, în sufletul principelui Nicolae s-a aprins o chemare spre țara strămoșilor săi și o dorință puternică de a reveni acasă, în leagănul dinastiei. În 2012, principele se stabilește definitiv în inima neamului românesc, atât la propriu, cât și la figurat! În numai 9 ani de ședere a realizat împreună cu soția sa, Alina Maria de Roumanie, însemnate proiecte de dezvoltare și de promovare a culturii și a tradițiilor românești. Oamenii au văzut în activitatea lor de-a lungul timpului o implicare sinceră și o dragoste autentică, fapt pentru care mulți români îl îndrăgesc și îl susțin în prezent pe moștenitorul natural al regelui.
Dar cum bine știm, viața nu este niciodată lipsită de încercări și de surprize mai puțin plăcute. Uneori, atât de nedrepte, încât ne întrebăm adesea cum s-au putut săvârși și cine le-a dat dreptul să umbrească, chiar și pentru o vreme, lumina unui suflet cinstit?

În 2015, în preajma zilei de naștere a reginei Ana, nepotul mult îndrăgit și-a văzut pentru ultima dată bunicul. Vizita a fost extrem de firească, înconjurată de iubire și de o atmosferă caldă de familie, regele întrebându-l pe prinț despre România și despre proiectele sale actuale. Nimic din conversația lor nu a avut legătură cu excluderea sa recentă și nejustificată din linia de succesiune la tron. S-au despărțit frumos cu promisiunea că se vor revedea curând. Între vizita propriu-zisă din 2015 și următoarea încercare de a-l revedea ( unde a fost refuzat în chip misterios) există un interval de timp în care nu s-a întâmplat niciun eveniment care să-l determine pe Rege să își schimbe brusc atitudinea față de nepotul său. Cu toate acestea, informațiile care îi erau transmise prin secretare și alte persoane din anturajul principesei Margareta, inclusiv propria mamă, afirmau contrariul. Totuși, nu era în firea Regelui Mihai să transmită mesaje prin intermediari, mereu comunica direct cu nepotul său.

Toate aceste aspecte ridică acum un mare semn de întrebare în ceea ce privește excluderea principelui Nicolae din Casa Regală. Misterul care planează în jurul acestui eveniment trecut nu a fost niciodată elucidat. De aceea, a venit timpul să înfățișăm cât mai clar povestea din spatele scenei.

Timp de 2 ani, Nicolae al României a încercat de șapte ori să își vadă bunicul și de fiecare dată i s-a interzis. Refuzul de a fi primit în casa de la Aubonne, unde și-a petrecut cele mai frumoase clipe din copilărie și interdicțiile de a-și vedea bunicul care i-a fost ca un adevărat tată, reprezintă piese dintr-un puzzle nerezorvabil la prima vedere. Ultima încercare de a-și vedea bunicul a fost atunci când a aflat că este pe patul de moarte, dorind să poată măcar să își ia rămas bun. De data aceasta, povestea s-a dovedit a fi și mai interesantă. Principele Nicolae a dorit să intre în casă odată ce ușa s-a deschis pentru a lăsa trei infirmiere înauntru, dar un bodyguard l-a tras cu putere înapoi. Aceste trei personaje secundare, venite să ofere ajutor bolnavului, sunt deosebit de importante deoarece figurează în lista de acuzații susținute de membrii Casei Regale: "În seara de marți, 7 noiembrie 2017, Nicolae Medforth-Mills a făcut o tentativă de violare a domiciliului Majestății Sale Regelui, la reședința din Elveția. Dl Medforth-Mills a forțat ușa casei, implicând în incident șase persoane, dintre care trei colaboratori ai Casei Majestății Sale. Dl Medforth-Mills a agresat fizic și verbal trei persoane. Una dintre ele prezintă răni corporale", a declarat biroul de presă al regelui Mihai. Afirmația a fost atât de exagerată încât nici măcar infirmierele nu au depus nici plângeri, nici mărturii. Ele nu au confirmat ce s-a scris în comunicatul de presă al palatului și nu au apărut ca martori în acest proces. De unde reiese, încă o dată, caracterul de fantezie al scenariului! Iar culmea ironiei este centrată tocmai pe protagoniști: Custodele Coroanei nu s-a prezentat la niciuna dintre audieri, invocând motive medicale, dar în țară agenda ei era plină de evenimente la palat. 

Procesul s-a întins pe o durată lungă de timp, găsindu-și deznodământul abia acum, într-un fel în care, doar un om care nu crede în Dumnezeu, ar putea spune că nu a fost lucrarea Adevărului. Au existat martori care au depus mărturie, afirmând cât se poate de limpede voința monarhului de a-și vedea din nou nepotul. De asemenea, Curtea a aflat că regele Mihai suferea de tulburări cognitive și boala Alzheimer în ultima parte a vieții sale. Judecătorul Lionel Guignard a tras următoarea concluzie: " Nu este nimic în dosar care să confirme că regele nu a dorit să își vadă nepotul". Ba mai mult, a afirmat cu hotărâre faptul că prințul avea tot dreptul să-și vadă bunicul.

Pe tot parcursul anilor de proces, principele Nicolae a avut o atitudine însoțită de demnitate, purtând același crez ca al Regelui: " Trebuie să ai credință în adevăr, acesta sfârșește întotdeauna prin a triumfa." Soția sa i-a fost, de asemenea, sprijin și ajutor în toată această încercare, reușind împreună să meargă până la capăt.

Evenimentul proaspăt încheiat nu a adus deloc cinste Casei Regale, ci a scos la iveală niște interese ascunse care în mod firesc nu își aveau locul. Cunoaștem istoria apusă a dinastiei regale și știm că astfel de gesturi nu se identifică deloc cu trecutul acestui popor. Dragostea creștinească, sinceră și dezinteresată reprezintă idealul oricărei familii, fie ea de viță nobilă. Pentru presa elvețiană, prințul Nicolae a sintetizat în chip elocvent realitatea: " În 2014 am publicat o carte. Am început să fiu destul de popular în România. Cred că mătușa mea și soțul ei s-au simțit amenințați. Ei voiau să dețină controlul finanțelor și asupra întregului patrimoniu, asupra pământurilor, castelelor și pădurilor. Nu sunt interesat de bunuri, ci doar de perpetuarea numelui bunicului meu, a reputației sale și de a face binele în România". 

Finalul procesului a presupus un deznodământ bine fundamentat, Nicolae al României primind pe deplin câștig de cauză. Prințul și-a îmbrățișat avocatul, spunând următoarele cuvinte:  „Dreptul meu de a-mi vedea bunicul pe patul de moarte a fost legitimat."

Principesa Margareta nu și-a retras acuzațiile și plângerile nici acum, cu tot procesul încheiat, lăsând în urma sa un ecou prelung și sugestiv. Intriga născută din nimic a fost menită să păteze frumoasa lucrare a prințului pe pământul românesc. Dar poate oare întunericul să biruiască vreodată lumina? Nicidecum.