ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:30 Codrin Goia, coordonatorul Noii Drepte din Cluj, a oferit o declatație în EXCLUSIVITATE pentru ActiveNews în care a încercat să lămurească evenimentele care au avut loc la Opera Națională din Cluj.

Acesta susține că pe scenă a urcat un personaj care „ a început să urle „Allahu Akbar””, iar reacția unora dintre cei care au fost prezenți în sală a fost de a cânta imnul României.

Goia consideră că acolo a avut loc „o piesă prin care se încearcă spălarea creierelor, astfel încât oamenii să accepte cât mai ușor islamizarea României”.

„Ieri, 1 octombrie 2017, s-a ținut o piesă multiculturală la Opera Națională din Cluj. La această piesă trebuia să fie dat un mesaj pentru pace, însă am auzit împreună cu un grup de prieteni, cu un grup de naționaliști de aici din Cluj, membri ai partidului Noua Dreaptă, că va veni pe scenă un imam musulman să urle „Allahu Akbar”, scandare pe o strigă toți teroriștii care comit atentate și crime. Ironic, chiar în acea zi, la Marsilia, în Franța, două femei au fost înjunghiate și ucise de un terorist, care strigase același lucru. Ne-am dus și noi la piesa respectivă să vedem despre ce e vorba. 

N-au trecut nici zece minute și pe scenă a venit un personaj care a început să urle „Allahu Akbar!” Evident că într-un oraș românesc, un oraș creștin cum este Cluj Napoca, asta nu ni s-a părut normal și am început să cântăm imnul României. Unii aveau un tricolor, au scos steagul. A fost o reacție, pentru că imnul național e și un îndemn la deșteptare, la trezire, la acțiune. Noi vedem asta ca pe o piesă prin care se încearcă spălarea creierelor, astfel încât oamenii să accepte cât mai ușor islamizarea României. Aceasta este o problemă nu doar pentru România, ci pentru toată Europa, iar nouă, românilor, ne este impus de către UE să aducem în România cât mai mulți refugiați. Iar acești oameni nu o să vină aici pentru a munci cinstit și a aduce un beneficiu societății.”, a declarat în EXCLUSIVITATE pentru ActiveNews, Codrin Goia, coordonatorul Noii Drepte din Cluj.

Acesta a mai precizat că nu a existat niciun conflict între cei care au intonat imnul României și Poliție, însă au fost date câteva amenzi, care vor fi contestate deoarece în opinia acestuia e „penibil să fii amendat pentru intonarea imnului național”.

„În momentul în care am început să cântăm „Deșteaptă-te, române”, unii oameni din sală ne-au aplaudat și a fost binevenită acțiunea. Alții nu au reacționat prea bine. După ce am terminat de cântat primele două strofe din imn am ieșit afară pentru că nu ne-a mai plăcut spectacolul. În ciuda a ceea ce s-a zis în presă, nu a fost niciun conflict cu poliția și cu mascații. Au fost amendați câțiva oameni, cu amenzi destul de ridicole, pe care noi le vom contesta. E penibil să fii amendat pentru intonarea imnului național!”, a mai precizat acesta.

În continuare, Codrin Goia a spus în încheiere că mesajul pe care au vrut să-l transmită s-a făcut auzit, iar aceste evenimente musulmane nu sunt bine primite într-un oraș creștin, cu o istorie îndelungată.

„Noi ne-am făcut mesajul înțeles, am arătat că nu vrem așa ceva în Cluj, nu vrem ca Teatrul Național să fie transformat în moschee, să vină imamul să urle „Allahu Akbar” chiar peste drum de Catedrala Ortodoxă și de statuia marelui nostru erou Avram Iancu.”, a spus în final Codrin Goia.
 
Știre inițială 
 
Cinci persoane au fost evacuate cu mascați și amendate, duminică seară, de polițiști pentru întreruperea unui concert la Opera Națională Cluj-Napoca, în care avea loc o chemare la rugăciune în limba arabă, informează Mediafax. 
 
Practic, în momentul în care concertul vocal simfonic „The Armed Man — Misă pentru pace'” a ajuns la momentul rugăciunii în limba arabă, câteva persoane au perturbat spectacolul, au vociferat și au început să cânte imnul național „Deșteaptă-te române!''.
 
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, Carmen Jucan, cele cinci persoane — patru bărbați și o femeie — au fost conduse la secție și sancționate contravențional cu sume cuprinse între 500 și 700 de lei pentru nerespectarea măsurilor de ordine pentru buna desfășurare a manifestării culturale. Una dintre persane a primit, în plus, și o sancțiune pentru adresare de cuvinte jignitoare.

Una dintre cele cinci persoane a protestat împotriva faptului că într-o instituție culturală din România au loc rugăciuni în limba arabă.

Cei cinci, printre care liderul Noua Dreaptă Cluj, au fost evacuați cu ajutorul luptătorilor trupelor speciale și conduși la poliție, după care spectacolul a fost reluat.

Potrivit site-ului Operei Naționale Cluj-Napoca, concertul ''The Armed Man — Misă pentru pace'', al compozitorului galez Karl Jenkins, a fost ales pentru deschiderea noii stagiuni, fiind o misă în 13 părți pentru voce feminină solo, violoncel solo, cor mixt și orchestră.