ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două explozii la importante baze militare rusești, inclusiv la baza Dyagilevo de lângă Riazan, la doar circa 240 de km de Moscova au avut loc azi, asta  înseamnă că războiul din Ucraina a ajuns chiar la ușa lui Vladimir Putin, potrivit dnyuz.

Exploziile - care ar fi putut fi atacuri cu rachete sau drone, dar acest lucru nu a fost încă confirmat - sugerează că cel care se află în spatele lor a vrut să bage frica chiar în inima Rusiei.

Cea de-a doua explozie a lovit baza Engels-2, de unde bombardierele Tu-95 au bombardat infrastructura Ucrainei în ultima lună.

VIDEO 1 via Daily Mail (articolul continuă după video):
O explozie a unui camion de combustibil la baza de lângă Riazan a ucis cel puțin trei persoane și a rănit o jumătate de duzină și ar fi avariat bombardierele Tu-95 și bombardierele cu rachete cu rază lungă de acțiune Tu-22M, care au capacitate nucleară.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare sugerează că fluierul revelator al unui avion de vânătoare sau al unei rachete poate fi auzit chiar înainte de explozia de la baza Saratov, potrivit The Guardian.

Luni după-amiază, mai multe persoane din Crimeea au raportat că au auzit explozii acolo, sugerând un efort coordonat.
 
 A Russian TU-95 bomber prepares to take off at a military airbase in Engels in Russia’s Saratov region.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că Putin a fost informat despre "situație", dar nu a speculat cu privire la cine ar putea fi în spatele acesteia, spunând, în mod cu totul incredibil, că doar "a citit despre asta" în mass-media, potrivit reporterilor prezenți luni la un briefing.

Aproape imediat după relatări, sirenele de raid aerian din întreaga Ucraină au anunțat un baraj de raiduri cu rachete, multe dintre acestea vizând Zaporizhzhia, unde cel puțin două persoane ar fi fost ucise după ce rachetele au distrus mai multe blocuri rezidențiale. Mai multe orașe au raportat că nu aveau electricitate sau apă după loviturile rusești.

Roman Busargin, guvernatorul regiunii Saratov, unde se află baza Engels-2, a scris pe Telegram că agențiile de aplicare a legii urmăresc „informații despre incidente la instalațiile militare", adăugând că „Nu au avut loc urgențe în zonele rezidențiale ale orașului".

Ministrul de interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a postat pe Telegram imagini cu exploziile, sugerând că acestea erau urmărite îndeaproape. „Unele surse raportează că în această dimineață avioanele cu baza pe aerodromurile Engels și Ryazan erau programate să bombardeze din nou infrastructura energetică ucraineană", a scris luni dimineață Gerashchenko.

Alți oficiali au meditat că pierderile compuse ale Rusiei sunt câștigul Ucrainei. „Pământul este rotund-descoperire făcută de Galileo. Astronomia nu a fost studiată la Kremlin, dându-se preferință astrologilor de la curte", a scris luni pe Telegram consilierul Volodymr Zelensky, Mykhailo Podolyak. „Dacă ar fi fost, ar fi știut: dacă ceva este lansat în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiectele zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare".

VIDEO 2: