ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O eclipsă de Soare va fi parțial vizibilă în țara noastră duminică, 21 iunie 2020. Eclipsa începe în jurul orei 8:10, are maximul în jurul orei 8:30 și se termină în jurul orei 9, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Eclipsa solară va avea durata medie pentru țara noastră de 45 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai mare în sud-estul țării și mai scăzută în nord-vest, însă procentul de acoperire a Soarelui va fi doar de 0,5% - 4,6%. 

La București, eclipsa începe la 8:08, are maximul la 8:39 și se termină la 9:12, cu o acoperire a Soarelui de 4,6%.

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare în siguranță folosind un filtru de sudură verde. Priviți astrul zilei din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul Soarelui. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim, începând cu ora 8:30.

 

La Bârlad, doritorii pot urmări eclipsa prin cel mai mare telescop destinat publicului pentru observații solare din România, pus în folosință în premieră de Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din localitate.