ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României a decis luni majorarea ratei dobânzii de politică monetară de la 1.75 la sută pe an la 2.00 la sută pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018. În același timp, BNR a decis majorarea dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1.00 la sută pe an de la 0.75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3.00 la sută pe an de la 2.75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018. Într-o intervenție la Digi24,  analistul Bogdan Glăvan a explicat ce trebuie să facă românii care au credite la bancă. Răspunsul său a fost postat și pe pagina sa de Facebook:

„De dimineață am spus la Digi următoarea chestie.Nu am mai avut inflație așa de mare din 2013-2014. Știți cât era rata dobânzii atunci? Cobora de la 5,25% la 3%. Rata dobânzii a fost tot timpul peste inflație. În prezent rata dobânzii nu acoperă inflația, ceea ce descurajează economisirea, iar economisirea și acumularea de capital sunt chintesența dezvoltării economice. Având în vedere că rata inflației este prognozată la peste 3% pentru 2018 și 2019, cât credeți că va fi rata dobânzii, dacă BNR continuă tradiția și îi pasă de bunăstarea românilor? Posibil 4%, adică dublă față de cât e acum.
 
Amabilul prezentator de la Digi a insistat să mă întrebe: Și, ce mesaj aveți pentru românii care vor să-și ia credite, pentru cei care vor să-și cumpere o casă, pentru cei care au rate la bănci. Răspunsul fără mănuși ar fi: să meargă să întrebe la PSD. Să meargă să-i întrebe pe fiecare din funcționarii statului care și-au văzut salariile mărite din pix. Să meargă să-i întrebe pe pensionarii speciali care acum pot să cumuleze două pensii. Pentru că cineva trebuie să plătească pentru cheltuielile guvernului și cei care plătesc sunt, iată, ei, nu hobbiții din Stăpânul inelelor.”