ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Economistul Constantin Cojocaru face o analiză a discursului rostit de ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului și în care diplomatul american i-a criticat pe cei „care îmbrățișează naționalismul economic” . 
 
Capitalul acumulat de popoarele Europei de Est în timpul regimului comunist a fost, mai întâi, împins în faliment, apoi, cumpărat, la prețuri de nimic, de către multinaționale, în cea mai mare parte, și de către cozile de topor autohtone, restul. Multe dintre popoarele Europei de Est au fost aduse în stare de sclavie. Printre acestea și poporul român, susține Cojocaru, care analizează modul în care multinaționalele au pus stăpânire pe economia României.

Publicăm mai jos textul intitulat „Ambasadorul american face lumină”, postat pe Facebook de economistul Constantin Cojocaru:

În mesajul său publicat în data de 9 octombrie 2017, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, a scris următoarele:
"Și totuși astăzi, cei care se opun liberalismului și îmbrățișează naționalismul economic caută din nou să îi atace și să îi demonizeze pe evreii din Europa și pe cei din afara ei. Fac acest lucru direct, prin manifestații naționaliste și vandalizarea memorialelor și a cimitirelor. Dar fac acest lucru și indirect, prin atacarea companiilor multinaționale și prin aluzii la pretinse și presupus infame legături evreiești ale unor întreprinderi legitime cu scopul de a crea animozitate și de a prezenta concluzii funeste.”

Să încercăm să traducem mai pe înțelesul nostru, al celor mai puțin inițiați în arta diplomației, ce vrea să ne spună domnul ambasador.
 
Deci, „cei care îmbrățișează naționalismul economic” caută să îi atace și să îi demonizeze pe evreii din Europa și din restul lumii.
 
Oare domnul ambasador îi are în vedere pe toți „cei care îmbrățișează naționalismul economic” sau numai pe unii dintre aceștia? Președintele Statelor Unite ale Americii, pe care îl reprezintă domnul ambasador la București, este un adept declarat al naționalismului economic. Face și el parte dintre cei care „caută din nou să îi atace și să îi demonizeze pe evreii din Europa și pe cei din afara ei”? Domnului ambasador i-ar fi foarte greu să aducă probe în acest sens.
 
Domnul ambasador nu are în vedere pe toți „cei care îmbrățișează naționalismul economic”, ci numai pe cei din coloniile aflate sub dominație economică străină.
 
Mai departe, domnul ambasador ne spune că „cei care îmbrățișează naționalismul economic” „caută din nou să îi atace și să îi demonizeze pe evreii din Europa și pe cei din afara” atât direct, „prin manifestații naționaliste”, cât și indirect, „prin ATACAREA COMPANIILOR MULTINAȚIONALE”.
 
Aici este miezul mesajului domnului ambasador. Atacarea companiilor multinaționale înseamnă atacarea evreilor. Companiile multinaționale înseamnă evrei. Evrei înseamnă companii multinaționale.
Noi știm bine că în spatele sintagmei companii MULTINAȚIONALE se ascund companiile TRANSNAȚIONALE, cele care nu au ca proprietari persoane ce aparțin mai multor națiuni, ci persoane care aparțin numai unei anumite națiuni și care nu se mulțumesc cu profiturile pe care le obțin într-o singură țară și își întind ghiarele să înșface capitaluri de la cât mai multe alte popoare. De regulă, pe căi necinstite, acesta fiind și motivul apelării la manipularea menționată.
 
Mesajul ambasadorului Hans Klemm se constituie într-un document de excepțională importanță pentru înțelegerea stării actuale a economiei mondiale, a economiei țărilor din Europa de Est, inclusiv a economiei românești..
 
Recent, cunoscutul economist francez Thomas Piketty, împreună cu colaboratorii săi Filip Novokmet și Gabriel Zucman, într-un studiu preluat și de agenția Bloomberg, ajung la concluzia că țările Europei de Est au devenit „țări cu proprietari străini”.
 
Acesta este rezultatul uriașei escrocherii financiare numită PRIVATIZAREA capitalului acumulat de popoarele Europei de Est în timpul regimului comunist, împotriva căreia eu am luptat, cu forțele de care am dispus, în toată perioada scursă din 1989 încoace, propunând și soluția care ar fi oprit această crimă odioasă - VARIANTA COJOCARU.
 
Așa-zisa privatizare a fost concepută și pusă în operă de către companiile multinaționale, în cârdășie cu guvernele corupte postcomuniste. Corupte de către multinaționale.
 
Capitalul acumulat de popoarele Europei de Est în timpul regimului comunist a fost, mai întâi, împins în faliment, apoi, cumpărat, la prețuri de nimic, de către multinaționale, în cea mai mare parte, și de către cozile de topor autohtone, restul. Multe dintre popoarele Europei de Est au fost aduse în stare de sclavie. Printre acestea și poporul român.
 
În anul 2015, Institutul Național de Statistică al României a efectuat un foarte prețios studiu al grupurilor de întreprinderi din această țară. Rezultatele studiului au fost publicate în Comunicatul INS cu numărul 102/2015 și ele arată că din cele 44.575 grupuri de întreprinderi identificate în România, 5.248 (12%) erau rezidente, adică românești, iar 39.327 (88%) erau multinaționale (60 controlate din interior, respectiv 39.267 controlate din străinătate).
 
Multinaționalele au ajuns să controleze aproape 90% din capitalul utilizat în economia românească deși, în perioada 1990-2016, în 27 de ani, din cele 500 miliarde de euro cât a fost valoarea investițiilor, cele făcute din capital străin au o valoare de numai 5 miliarde de euro, adică 1%.
 
Cu mici particularități, lucrurile stau la fel și în celelalte țări foste comuniste.
Multinaționalele au devenit proprietarii capitalului fostelor țări comuniste cumpărând acest capital la prețuri subevaluate, prin coruperea guvernanților autohtoni. Ele nu au investit și nu investesc banii lor în aceste noi colonii. Nu investesc decât bani făcuți tot în colonii. Foarte puțini. Încasează, însă, profituri uriașe, pe care le transferă în străinătate. Folosesc o parte din aceste profituri pentru coruperea guvernanților autohtoni, ca să-și poată păstra sursa profiturilor.
 
"Cei care îmbrățișează naționalismul economic”, naționaliștii de pretutindeni, nu au nimic împotriva evreilor, sau a americanilor, a rușilor, a chinezilor, a francezilor, a nemților etc. Nu au nimic împotriva niciunei etnii. Ei nu urăsc nici o etnie. Cei care își iubesc neamul nu sunt capabili de ură împotriva altor neamuri. Nu sunt nici rasiști, nici xenofobi. 
 
"Cei care îmbrățișează naționalismul economic” nu se împotrivesc liberalismului, liberei circulații a mărfurilor, a informațiilor și tehnologiilor. Se împotrivesc acaparării capitalurilor și statelor de către oligarhi, autohtoni, sau străini.
 
"Cei care îmbrățișează naționalismul economic” se împotrivesc năravului multinaționalilor, care nu se mulțumesc cu profiturile pe care le pot face la ei acasă și-și intind tentaculele să acapareze capitalurile create de popoarele lumii, întotdeauna pe căi necinstite, prin hoție, înșelăciune, corupție, în ultimă instanță, prin forța armelor.
 
"Cei care îmbrățișează naționalismul economic” știu, însă, că așa cum a crăpat comunismul tot astfel va crăpa și oligarhia financiară transnațională, oficial numită companii multinaționale. Amândouă vor rămâne în istorie ca cele mai odioase creații ale celor mai mari criminali ai omenirii.
Să sperăm că, în momentul declanșării viitoarei lupte de eliberare a popoarelor de sub tirania oligarhiei financiare transnaționale, poporul român nu se va mai lăsa tras pe sfoară și va deveni proprietarul țării sale, România..