ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Economistul Dan Diaconu, unul dintre cei mai urmăriți analiști de pe rețelele de socializare, trece în revistă ultimele evenimente politice și economice post condamnării liderului PSD. De la  pretinșii disidenți din partid care s-au lepădat de cel care le-a fost șef sau epurările din Guvernul Dăncilă, până la „revoluțiile” anunțate de ministrul Finanțelor, după ce o delegație FMI a poposit pe meleaguri românești. ”Dar nu doar Banca Mondială a aprins imaginația vajnicului Don Juan de la Finanțe, ci și mai vechiul nostru „ tovarăș și preten”, recte FMI. Aproape în timp ce duba îl ducea pe Dragnia la bulău, de la Otopeni se prelingea pe bulevardele noastre prăfuite limuzina care-i aducea pe gurușii finanțelor mondiale, gata oricând să se sacrifice pentru a ne ilumina în domeniul iluminării perpetue, a progresului absolut și a constituirii societății multilateral subdezvoltate”, scrie Dan Diaconu. Al cărui text se încheie cu următoarea concluzie: ”România își revine repede din șocul Dragnia. Și, dacă nu vă convine, aveți alternative serioase. Ori pedeliștii corecți politic din peneleu, ori neprihăniții userișt”.

Publicăm mai jos textul integral:Nici n-a apucat bine să citească onorata instanță magicul cuvânt scris pe bilețel, anume „CONDAMNAT!”, că imediat bravii luptători pe frontispiciul națiunii s-au și repliat. Dacă la o nulitate precum Marean Oprișan te-ai fi așteptat să reacționeze cum a reacționat, dacă la Negoiță instinctul de-a mușca de cur era aproape natural, parcă la cei care până mai ieri dădeau serios din coate ca să prinză un colț în fotografia cu Dragnea nu te-ai fi gândit că se vor lepăda atât de ușor de satana. Culmea e că n-au avut nici măcar demnitatea s-o spună apăsat p-aia cu „am fost un dobitoc”. Au trecut-o direct la clasica placă pe care-o tot auzim de la rivuluție încoace: „io de fapt ieream dezedent, mânca-ți-aș!”.

Nu mi-aș fi imaginat pentru nimic în lume că întreaga construcție se va întoarce atât de radical la 180 de grade. Veorica - cea care era complet nedigerabilă s-a transformat peste noapte în zâna cea bună. „Analfabeta” e acum această „doctor docent” a politicii noastre, lăudată la unison de la Bruxelles până la București. Chiar și Plăvanul ar lăuda-o dacă nu i-ar șopti vițeii de consilieri că „trebie” să fie consecvent. Dac-o întrebi acum pe Veorica despre Dragnia, automat îți va servi o lacrimogenă despre cât de oprimată a fost ea în regimul de tristă amintire. poate c-o fi fost și veolată în copilărie de monstrul de la Teleorman, mai știi? Mai mai că-ți vine să să-ți iei lacrima de la colțul ochiului și să-ți dai cu ea în cap.

Au existat, desigur, și pietrele tari ale lui Dragnea, adică toți aceia care n-au avut tăria de caracter să se dea viteji și să arunce cu zoaie în el. Unul a fost Codrin Ștefănescu - rezolvat rapid prin punere la colț și beștelire tovărășească - iar celălalt, penalul Darius Vâlcov, a fost îndepărtat precum o măsea stricată de vajnica Veorica, această „Ioana d'Arc reloaded” a politicii dâmbovițene. Și-au mai fost vreo câteva mici excepții. Marginale doar, cărora oricum li s-a închis gura prin democratica metodă a cărămizii în dinți.

Dar totuși, poate vă întrebați ce face guvernul nostru. Chiparosul de la Finanțe a descoperit că poate găsi „bagaboande” cu perspectivă și prin instituțiile internaționale și că n-are sens s-o tot facă pe Che Guevara și să rămână doar la țărăncuțe bătucite „du p-acilea”. Așa că se pregătește să semneze un memorandum cu ... Banca Mondială. Un memorandum având ca scop eficientizarea activității din zona medicinei pentru familie. Hai să te ții ce urmează! Adevărul e că prea erau gratis consultațiile de la doctorii de familie și prea se lăfăiau pe holurile alea toți știrbii și asistații sociali! Trebuie făcut ceva să nu mai fie atâta înghesuială. De ce să te mai duci la doctor când oricum poți avea farmacistul tău care, deh, e și el om și are targete de vânzări de realizat. Și, pe deasupra, totul e „dă dreapta”.

Dar nu doar Banca Mondială a aprins imaginația vajnicului Don Juan de la Finanțe, ci și mai vechiul nostru „ tovarăș și preten”, recte FMI. Aproape în timp ce duba îl ducea pe Dragnia la bulău, de la Otopeni se prelingea pe bulevardele noastre prăfuite limuzina care-i aducea pe gurușii finanțelor mondiale, gata oricând să se sacrifice pentru a ne ilumina în domeniul iluminării perpetue, a progresului absolut și a constituirii societății multilateral subdezvoltate.

Lucrurile însă nu se fac așa, doar la suprafață, ci din interior. Bunăoară, după ce a reușit să scape de stafia Vâlcov, brava Veorica l-a adus în prim-plan pe Remus Borza. Om finuț, cu prințipuri solide și instincte alese. Care, cum a venit cum și-a expus programul de o largă respirație patriotică: „Privatizăm Hidroelectrica!”. Păi spune, bre, așa! Aproape că începuserăm să tremurăm „dă” nervi că mai scapă ceva nefeștelit de binefăcătorii mondiali. Mama lui de stat ticălos, ce pretenții aberante are el, anume să crează că hidrocentralele lu nea Nicu i-ar aparține în vreun fel. Până la urmă trebuie și ele să intre în curtea unuia care care știe ce-i aia „idrocentrală”, cum ar fi un bancher dă bine sau vreun „fond dă investiții”. Că doar trebuie să ajungem și noi să conștientizăm costurile imense pe care le are marele investitor în timp ce numără picăturile de apă care cad din cer și-i umplu barajele.

Așa-i că e frumos cu democrația? Mai ales atunci când Comisia de la Veneția spune că-i pute rău modul în care se implementează la noi cuvânt cu cuvânt recomandările din domeniul drepturilor omului. Adevărul e că trebuia să înțelegem și noi chestia asta, doar ne-a spus Prună că „astea ie un lux”. Ce-i aia prezumție de nevinovăție? Păi la noi acilea, în bananistan, prezumția trebuie să fie întotdeauna de vinovăție, iar dreptatea se dă după cum spun - în ordinea de pe tricouri - ambasadele, Timmermans, Comisia Ieuropeană, tovarășa Macovei și alți câțiva cetățeni dă bine. Și dacă te plângi că e complicat, cel mai simplu e să te duci frumușel la Securitate și să iei lumină d-acolo. Că e singura instituție „perfect integrată, perfect penetrată”.

Eu cred că e cât se poate de limpede că România își revine repede din șocul Dragnia. Și, dacă nu vă convine, aveți alternative serioase. Ori pedeliștii corecți politic din peneleu, ori neprihăniții useriști. Stați liniștiți, „toți e cadre d-ale noastre dă nădejde”. Nu vă speriați că vi se pare că vedeți „umbra lu' Petrov la Cireșica”. P-ăla l-au trimis la reciclare la Bruxelles, doar trebuia pedepsit cumva. Acuma sunt doar cadre de nădejde, cu CV-ul adus la zi. Spre exemplu o avem ca specialistă în ecologie, tovarășa Ciceală de la USR, cea care a reușit să le vânză ălora de Schweighofer 11 000 ha de pădure. Sau imaculați d-ăștia ca doamna Wring, tot dă la usereu, care n-avea cum să se compromită, doar pă vremea lu' Ceașcă ierea ghid la ONT(se citește oneteu, ca să ri(t)meze cu usereu). Păi uite, domnule, oameni adevărați, imaculați și cu realizări. La fel ca ministrul ăla al lui Cioloș, Dragoș Pâslaru, care-a scos din negură Teleormanul lui Dragnia și Oltul lui Vâlcov prin vânzare de proiecte de dezvoltare.

Așa se face treaba, tovarăși. Și stați liniștiți că dacă nu vă plac ăia de la putere, își scoate Plăvanul toată opoziția din pantaloni și vă arată calea cea dreaptă. O s-o simțiți deplin, doar o să vă treacă prin dos! Așa că nu vă mai îngrijorați! Pacea și prosperitatea ne așteaptă imediat după colț. După ce dăm colțul, desigur! „May the force be with you!”