ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Conform legii de organizare a SRI, Hellvig va fi suplinit de către prim-adjunctul SRI, Răzvan Ionescu.
 
Pentru alegerea unui nou director civil, președintele României, Klaus Iohannis va înainta o propunere către Parlament, iar acesta va fi votat în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Având în vedere că președintele Klaus Iohannis își finalizează mandatul anul viitor, numirea unui nou director al SRI va însemna un joc cu miză extrem de mare, relatează Știripesurse.

Analiștii politici au arătat faptul că, în ultimul an de mandat, președintele în funcție este ”abandonat de servicii”, asta pentru că aceștia caută să parieze pe viitorul locatar de la Cotroceni.

 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Eduard Hellvig a anunțat că a ajuns la finalul mandatului de director al SRI și urmează să părăsească funcția, informează Știripesurse.

”Consider că, din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există nici o rațiune pentru a continua să exercit această funcție. După cum spuneam, închei această etapă de viață cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI. Am reușit restructurarea instituției pentru a fi mai eficientă, am îndepărtat-o de politică și de moștenirea fostei Securități, și am menținut și amplificat încrederea și respectul partenerilor noștri externi, alături de care SRI luptă zi de zi pentru protejarea României. Am promovat o nouă generație în funcțiile de conducere și am pus la dispoziția societății informațiile extrase din arhivele fostei Securități. Starea serviciului este, acum, semnificativ mai bună decât era în urmă cu 8-9 ani. Realizările publicabile, dar și provocările mandatului se regăsesc în volumul 2 al Monografiei SRI, care acoperă perioada 2015-2023.

Vreau să-mi exprim aprecierea față de profesioniștii din SRI, față de partenerii din conducerea executivă și față de beneficiarii legali ai instituției, care mi-au fost sprijin, dar și resort critic pozitiv în toți acești ani. Rămân un susținător deschis al valorilor de securitate națională și al profesioniștilor onești din domeniul informațiilor. Și cred că viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului, dacă își menține parcursul democratic și de profesionializare care i-au adus în prezent admirația și respectul partenerilor săi din țară, din UE și din NATO.

​Îmi amintesc acum de ceea ce spunea un important lider politic european al secolului XX - „Singurul ghid al unui om este conștiința sa. Singurul scut al memoriei sale este verticalitatea și sinceritatea acțiunilor sale. Este foarte imprudent să mergi prin viață fără acest scut, pentru că suntem atât de des luați în derâdere de eșecurile speranțelor noastre și de nerealizarea planurilor noastre. Purtând acest scut, vom fi mereu în rândul celor onorabili”.

Declarația de astăzi este ultima în calitate de director al Serviciului Român de Informații. Profesional și sufletește voi fi marcat pozitiv pentru toată viața de această experiență deosebit de onorantă. Emoțional și rațional, mă voi raporta totdeauna cu respect, considerație și afecțiune la motto-ul SRI – Patria, a priori!”, a spus Hellvig, conform sursei citate.

VIDEO: