ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciul Român de Informații are nevoie de o nouă lege de organizare, adaptată la realitățile momentului. Este chiar opinia directorului SRI, care a prezentat bilanțul instituției în fața președintelui României. Eduard Hellvig a spus, printre altele, că 6.000 de persoane au fost oprite la graniță sau au fost expulzate, în 2016. 

Hellvig a ținut să sublinieze că SRI e doar un serviciu de informații și nimic altceva și că trebuie să se alinieze permanent la regulile jocului democratic.
 
„Principalul nostru aliat e și va rămâne cetățeanul, iar un cetățean educat e un aliat puternic. Celălalt sprijin al nostru este și va rămâne legea. (...) Noi lucrăm numai pe baza mandatului primit de la decidenți. În 2017, SRI e chemat să protejeze și să promoveze securitatea națională a României pe baza unei legi principale din 1991. Sunt de atunci 26 de ani în care realitățile s-au schimbat radical. (...) E momentul unei ample de dezbateri publice pentu un pachet de legislație pe securitate națională minim intruzivă, cu garanții constituționale pentru cetățeni și mai ales cu repere etice, dar adaptată la ceea ce trăim azi. Legea trebuie să protejeze drepturile și libertățile cetățenilor, dar și să ofere cadrul prin care să asigure aceste drepturi și libertăți. Fără abuzuri, pe model occidental, transparent și corect', a spus Hellvig. 

SRI a fost implicat, anul trecut, într-un scandal declanșat în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță. Controversatul om de afaceri a spus că a mers în mai multe vacanțe cu Florian Coldea, care era - la vremea respectivă - numărul doi în Serviciul Român de Informații. Din cauza acestei situații, generalul Coldea a plecat din funcția de prim adjunct, pe care o ocupa de peste un deceniu.