Invocând o ”criză gravă a statului de drept” în România, europarlamentarul Cristian Preda a cerut, miercuri seară, în plenul Parlamentului European, suspendarea dreptului de vot al reprezentanților Guvernului român în Consiliu, în baza articolului 7 al Tratatului UE
 

”La București avem din nou o criză gravă a statului de drept. Este vorba, ca și în ianuarie, de o încercare de a modifica legile justiției, pentru a proteja politicieni corupți”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda, în plenul PE.

Cristian Preda a afirmat că, în luna ianuarie, Guvernul a folosit o ordonanță de urgență, însă acum utilizează ”dictatura majorității parlamentare”.

Europarlamentarul a precizat că CSM și peste 4.000 de magistrați au arătat că modificările aduse legilor justiției, în Parlament, ”vor distruge autonomia puterii judecătorești”.

„Comisia Europeană a cerut Guvernului să consulte Comisia de la Veneția. Majoritatea a ignorat toate semnalele de alarmă. Șefii celor două Camere au un interes direct în aceste schimbări, unul dintre ei fiind condamnat, iar celălalt aflându-se sub anchetă pentru mărturie mincinoasă. Cei doi sunt liderii partidelor care alcătuiesc coaliția de guvernare, așa că blocajul politic e unul major. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și așteaptă un ajutor de la Bruxelles. Mă tem că doar o reacție dură mai poate rezolva ceva. Personal, cred că ar fi oportună activarea articolului 7 al Tratatului și suspendarea dreptului de vot al reprezentanților Guvernului român în Consiliu”, a conchis Preda.

Europarlamentarul a atras atenția, într-o declarație pentru MEDIAFAX, că peste un an România va trebui să prezideze Consiliul Uniunii Europene.

„Dreptul de vot este pierdut în Consiliul UE acolo unde participă membrii din Guvern (...) Nu cred că Guvernul trebuie să se pronunțe în chestiuni legate de întreaga Europă (...) este o măsură de protecție. Sper ca un asemenea semnal să îl aducă la sentimente mai bune. Asta ar trebui să îi pună pe gânduri pentru că peste un an și o lună noi înșine va trebui să prezidăm acest Consiliu”, declarat Cristian Preda pentru MEDIAFAX.
 
Nu ar fi prima dată când Preda părâște România în legislativul UE. Un astfel de demers a avut europarlamentarul român, alături de Monica Macovei, la începutul anului, când acuzau PSD și Avocatul Poporului că pun în pericol statul de drept din România.
 
Cristian Preda a ajuns europarlamentar la Bruxelles pe listele PDL. Fost cenzor UTC și propagandist PCR, Cristian Preda este cel care a reacționat violent la nominalizarea lui Marian Munteanu drept candidat al PNL pentru Primăria Capitalei.