ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 18:00 Elena Udrea a postat primul mesaj pe facebook, după condamnarea din dosarul Gala Bute: 
 
”Mulțumesc tuturor celor care ați crezut și credeți în dreptatea mea, tuturor celor care m-ați susținut, mă susțineți, v-ați rugat și vă rugați pentru mine!

Mulțumesc presei care a dus și duce o luptă mai aprigă și mai determinată pentru adevăr și oprirea abuzurilor din România, decât o duc aleșii poporului, cei care ar avea obligația să o facă.

Sistemul încă există și funcționează, Protocoalele și culoarele din justiție sunt în continuare eficiente, sunt încă judecători și procurori care execută ordinele și comenzile generalilor SRI.  Până decid ce voi face în continuare, vă rog să acceptați că nu voi da nicio declarație. Doamne, ajută tuturor!”
 
ACTUALIZARE 15:59 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat marți sentința definitivă în dosarul "Gala Bute": Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și abuz în serviciu, decizie dată și în primă instanță. 

Rudel Obreja a primit o pedeapsă de cinci ani cu executare. Ion Ariton, fostul ministru al Economiei, a fost achitat. 
 
Știrea inițială

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt așteptați marți să pronunțe decizia definitivă în dosarul „Gala Bute”, în care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanță la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. Magistrații au amânat luna trecută pentru 5 iunie amânarea definitivă în acest dosar.

La ultimul termen al procesului, procurorul de caz a cerut instanței pedepse majorate și condamnare cu executare pentru cei care au primit pedepse cu suspendare pe fond.

De partea cealaltă, avocatul Elenei Udrea a solicitat eliminarea probelor obținute cu ajutorul SRI, menționând că acestea sunt nelegale. Apărătorul a mai cerut rejudecarea dosarului.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată în primă instanță la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită și abuz în serviciu.

În același dosar, Rudel Obreja, fost președinte al FRB, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an și șase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, trei ani de închisoare cu suspendare, și Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani și șase luni cu suspendare.

ÎCCJ a mai decis atunci ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri.

Totodată, instanța a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanțelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.