ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


O elevă de 17 ani a Colegiului Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca a fost vaccinată luni cu serul Covid produs de Johnson&Johnson, din neglijența angajaților centrului de vaccinare de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Cluj care, deși i-au prelucrat tinerei datele din cartea de identitate, nu au observat că aceasta e minoră și trebuia vaccinată cu serul de la Pfizer. Prin urmare, tânăra a fost vaccinată cu serul Janssen, pe care chiar ea și l-a dorit, însă nu-și poate primi adeverința de vaccinare, deoarece sistemul refuză, post factum, să certifice injectarea acestui tip de ser Covid la o persoană care nu a împlinit 18 ani.

„M-am dus luni la centrul de vaccinare de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Am completat cererea și nu mi-a cerut vârsta, numai CNP -ul și datele de pe buletin (adresă, nume). 

M-am dus și m-am vaccinat cu Johnson și apoi mi-a spus doamna că nu aveam voie să mă vaccinez (cu Johnson, n.r.) pentru că nu aveam 18 ani. 

Am ieșit și am stat 10 - 15 minute pentru a se vedea dacă apar semne adverse. 

Atunci când a vrut să îmi iau certificatul de vaccinare mi-au spus că nu mi-l pot da pentru că nu am 18 ani și că mi-l vor da când o să fac 18 ani (în februarie 2022) sau când se rezolvă”, a relatat eleva I.S, pentru Știri de Cluj.

Tânăra de 17 ani a povestit ziarului clujean că singură a ales să se vaccineze cu serul Covid de la Johnson&Johnson, fără să știe că acest produs poate fi administrat numai persoanelor în vârstă de peste 18 ani.
 
„Au spus că își asumă greșeala, pentru că trebuiau să mă informeze. Acum mă simt puțin rău, dar cred că sunt efectele vaccinului”, a povestit eleva. 
 
Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului, „COVID-19 Vaccine Janssen” este un „vaccin” care se administrează adulților cu vârsta de 18 ani și peste. Serul de la Johnson&Johnson nu este autorizat pentru administrare la minori. Cei cu vârsta de peste 16 ani se pot vaccina în România cu serul Covid produs de Pfizer.

Unul dintre reprezentanții Centrului de Vaccinare a relatat pentru Știri de Cluj că sistemul informatic permite înregistrarea minorilor, dar nu și eliberarea certificatului, dacă aceștia nu au fost injectați cu serul potrivit.

„S-a transmis mai departe către București problema și așteptăm un răspuns. 

Tabletele permit înregistrarea în sistem a minorilor, dar nu și eliberarea de certificate, dacă s-au vaccinat cu Johnson. Probabil este o greșeală informatică. Ar trebui să nu permită înscrierea CNP -ului și atunci nu s-a vaccina. 

Noi avem 500 de persoane pe zi la vaccin și numai un medic și trei asistente. Este un volum mare de muncă. Alături de tânără s-a vaccinat și tatăl ei, cu Pfizer. Tânăra a optat pentru Johnson. 

Noi am raportat situația la DSP Cluj și la Primăria Cluj-Napoca și așteptăm răspuns”, a spus unul dintre angajații centrului de vaccinare clujean.

Prefectura județului Cluj a emis un punct de vedere pe această temă:

„Medicul coordonator al centrului, dr. F. M. a transmis Direcției de Sănătate Publică Cluj o notă de informare privind eroarea administrării vaccinului la o persoana sub vârsta de 18 ani.

Din relatarea doamnei doctor reiese că: „La data de 15.11.2021, la ora 8,00 s-a prezentat o persoană de sex feminin, pe nume S. I. L. pentru vaccinare cu Johnson&Johnson. Doamna doctor a scanat cartea de identitate pe tabletă cu credențiale Johnson&Johnson, iar tableta a indicat că „persoana poate fi vaccinata, nu are nici o doza”, situație în care datele au fost transmise și preluate în RENV. S-a continuat cu completarea chestionarului și cu anamneza efectuată de Dr. R.C. (persoana nu a fost întrebată dacă este minoră), apoi s-a continuat cu vaccinarea cu tipul de vaccin Johnson & Johnson.

În momentul în care s-a încercat scoaterea adeverinței a apărut mesajul „eroare la salvarea datelor: vaccinul nu a fost adăugat din cauza unor erori; persoanele sub 18 ani nu se pot vaccina cu acest produs (Johnson&Johnson)”.

În această situație, doamna doctor a comunicat Direcției de Sănătate Publică incidentul, iar DSP a solicitat punct de vedere de la CNSCBT (Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile).

Având în vedere precizarea CNSCBT, medicul vaccinator urmează să transmită o notă explicativă prin care să detalieze toată situația, în vederea înregistrării vaccinării în RENV și generării adeverinței de vaccinare”, precizează Prefectura Cluj.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews