ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elevii Colegiului Tudor Vianu din București vor reprezenta România în finala celei mai mari competiții de astronomie pentru liceeni, organizată de NASA și Agenția Spațială Europeană. Concursul se va desfășura în Belgia, luna viitoare.

Șapte elevi de la Liceul Tudor Vianu din București au muncit câteva săptămâni ca să ajungă în finala competiției Zero Robotics, organizată de NASA și Agenția Spațială Europeană, alături de renumita universitate americană MIT. Doi dintre reprezentanții României sunt Bogdan și Livia, ambii în clasa a X-a și olimpici internaționali la informatică. Codul scris de ei pentru acest concurs controlează viteza, rotația și direcția unor sateliți, transmite digi24.ro

„Sateliții vor lupta unul împotriva celuilalt. Trebuie să obții cât mai multe puncte fotografiindu-l pe adversar sau colectând aceste obiecte pe care le vedem pe hartă. Sunt meciuri între echipe și toată lumea joacă cu toată lumea, asemănător unui campionat de fotbal”, explică Bogdan Crețu.

Ca să obțină un loc cât mai bun la finalul concursului ce va avea loc în Belgia, elevii români gândesc de pe acum strategii pentru care au nevoie de cunoștințe avansate de fizică, matematică și informatică. Munca lor înseamnă ore în șir de studiu, peste programul normal de școală. Dar adolescenții sunt convinși că efortul le va fi răsplătit.

Pentru a reprezenta România la acest concurs, elevii de la Liceul „Tudor Vianu” au însă nevoie de un sponsor care să achite costul transportului. Organizatorii asigură doar cazarea, iar statul român nu finanțează astfel de proiecte.