ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elevii unui liceu din Blaj și-au propus să reînvie istoria printr-un spectacol inedit. Ei au pus în scenă povestea tinerilor de acum un veac, plecați la război din Liceul Sfântul Vasile din Blaj, primul liceu în limba română din Ardeal.


„Călătoria în Marele Război”, spectacolul multi-art, creat de elevi și de tineri, despre tinerii de acum un veac și cei de astăzi, se bazează pe scrisori de pe front, amintiri culese acum și fragmente din ziarul Unirea, publicate în perioada 1916-1918. Acum, când România se pregătește de sărbătorirea centenarului Unirii, personalitățiale Unirii a căror viață este legată de Mica Romă vor fi evocate alături de povestea eroilor necunoscuți și a unor simpli elevi. Iuliu Maniu, Iuliu Hossu sau Ioan Suciu sunt câțiva dintre făuritorii și martorii Unirii, scrie alba24.ro

Spectacolul, care a fost prezentat pe 15 septembrie la Sibiu, a integrat și scurt-metraje produse de participanții atelierului de film.