ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Crescătorii de vite îşi văd afacerile în pericol, după ce, Uniunea Europeană a eliminat cotele de lapte, în urmă cu patru luni. 

Fabricile nu le mai cumpără produsele şi preferă să aducă lapte din import. În județul Timiș, spre exemplu, agricultorii dau laptele la porci, pentru că nu mai au ce face cu el. Iar în judeţul Constanţa, mai mulţi fermieri au protestat în faţa unei firme de prelucrare a laptelui din Mihail Kogălniceanu.
 
Fabrica refuză să le mai preia produsele, în ciuda faptului că există un contract valabil până la 1 octombrie. Reprezentanţii fabricii le-ar fi transmis că marfa lor nu este bună.

Mii de litri de lapte devin hrană pentru porci. Şi asta pentru că procesatorii oferă prea puţini bani, iar oamenii nu mai pot vorbi de profit, relateaza Digi24.ro.

„Dăm la porci, ce să facem, că de-aia am muncit și am trudit ca să aruncăm laptele la porci”, spune un fermier.

În această situație se află cei peste 50 de fermieri din comuna Giera. Constantin Butulea și-a făcut un credit la bancă și a cumpărat vaci de lapte din Germania. Din cele 60 a vândut deja 17. „Care vine ne ia în batjocură cu 50 de bani. Cu 50 de bani ce faci? Aia nici tărâța pe care o dai la vaci nu e plătită”, spune fermierul.
 
Şi preţul vacilor a scăzut simţitor. Dacă înainte o vacă putea fi vândută cu 3.000 de lei, astăzi nimeni nu oferă mai mult de 1.500 de lei.

Comuna Giera a fost comuna cu cel mai mare număr de bovine din județul Timiș, implicit cu cea mai mare cantitate de lapte. Până a apărut acest sindrom al cotelor de lapte care ne-a dus într-o situație aș putea zice tragică”, declară Radu Vicol, viceprimar în comuna Giera.

Probleme similare sunt şi în Constanţa. Peste 50 de fermieri s-au trezit că nu mai au unde să-şi ducă laptele, după ce li s-au reziliat contractele, de la 1 august. Motiv pentru care au protestat în faţa fabricii de prelucrare a laptelui.

Fermierii spun că de la începutul lunii şi până acum au avut pierderi de câte 10 tone pe zi.