ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Studenții pentru viață din București se pregătesc pentru Marșul ce va avea loc peste exact o lună în Capitală și, simultan, în alte 500 orașe din România și Republica Moldova. Eliza Cloțea, noul președinte  al Asociației „Studenți pentru Viață” (SPV), studentă în anul 5 la Medicină Generală, a vorbit într-un interviu pentru Basilica.ro despre misiunea da în fruntea asociației,  despre„obstacolul mentalităților” dar și despre cum se pregătesc tinerii pentru Marșul pentru viață de anul acesta.  Scopul pe care îl urmărește ca președinte al SPV este de a transmite esența mesajului pro-viață: „A fi pro-viață înseamnă a fi pro-dragoste, pro-femeie și pro-copil și înseamnă să oferi sprijin celor care au nevoie”.
 
Prin participarea la Marșul pentru viață „arătăm că am înțeles ce înseamnă dragostea, compasiunea, omenia și că sute de ani de dezvoltare științifică și economică nu au alungat din noi aceste valori fundamentale, ci ne-au oferit mai multe dovezi pentru a înfăptui ceea ce este natural și firesc: să ocrotim fiecare viață, în orice moment și loc al existenței sale”, spune Eliza Cloțea.

Prezentăm mai jos pasaje din acest interviu:

„Cred că cele mai dificile momente sunt cele în care ne lovim de obstacolul mentalităților, în sensul că întâlnim persoane care se îndoiesc de necesitatea unei culturi pro-viață și aduc în discuție argumentul legalității: De ce să ajutăm o femeie să păstreze copilul, dacă avortul este legal?

Uneori este mai greu să explici unei persoane că ceea ce este legal nu este neapărat și moral sau bine, sau faptul că de cele mai multe ori avortul nici nu este alegerea femeii, ci o constrângere ce se pune asupra ei.

Femeile în criză de sarcină ajung ,,să aleagă avortul” din cauza presiunilor celor din jur, a partenerului sau a soțului, a familiei, a rudelor. Este nevoie să explicăm aceste lucuri, pe care mulți nu le cunosc, nu le-au auzit niciodată, deoarece, altfel, esența mesajului pro-viață nu este înțeleasă: A fi pro-viață înseamnă a fi pro-dragoste, pro-femeie și pro-copil și înseamnă să oferi sprijin celor care au nevoie.

Mă bucur și sunt foarte recunoscătoare că o am lângă mine atunci când e nevoie pe cea care a fost președintă a SPV înainte, care de fapt a și înființat asociația, Alexandra Nadane, dar și pe colegii mai mari. Și pentru a le cere un sfat atunci când experiența mea nu este suficientă pentru a găsi rezolvarea cea mai bună a unei probleme, și pentru când am nevoie de o încurajare.

Un rol extraordinar îl joacă toți cei care se implică activ în mișcarea pro-viață, voluntarii noștri dragi de la Studenți pentru viață, dar și oricine se oferă la un moment dat să se implice în acest domeniu.”

Voluntariatul pentru viață


„Consider că orice student, chiar și unul la medicină, dacă este sincer cu el însuși și încearcă să facă un pic de ordine în programul său, recunoaște și descoperă faptul că există timp pentru voluntariat. Iar voluntariatul pentru viață este unul cu mare folos, atât personal, cât și pentru societate.

Din punctul meu de vedere, ca studentă la medicină, nu cred că există alt loc mai potrivit pentru a face voluntariat cu folos. Noi, studenții la medicină și viitorii medici, suntem cei mai aproape de viață și știm cât de prețioasă este, în fiecare moment și loc al existenței sale.

Înainte ca mămica să știe că este însărcinată, bebelușul ei face o sumedenie de lucruri uluitoare.

Știința a avansat foarte mult și descoperă în fiecare zi câte ceva nou despre modul miraculos în care se dezvoltă un copil în pântecele mamei sale. Din prima secundă a concepției, bebelușul are ADN unic, diferit de cel al părinților săi. La aproximativ 16 zile inima sa bate – cu aparatele din laboratoarele de cercetare se poate detecta, dar ecografele de serie din spitale nu au încă o astfel de performanță.

La doar 8 săptămâni, organele copilașului sunt aproape complet dezvoltate, iar micuțul are exact înfățișarea pe care o avem fiecare când ne privim în oglindă, aș zice cu un termen de alint că e „un omuleț” – de fapt e om, om de din prima secundă! Aceste lucruri sunt deosebite, deoarece totul se petrece atât de repede și uneori, înainte ca mămica să știe că este însărcinată, bebelușul ei face o sumedenie de lucruri uluitoare”.

Marșul pentru Viață


„Întorcându-ne la lucruri serioase, ceea ce este foarte important în pregătirea Marșului pentru viață este transmiterea mesajului.

Dacă oamenii înțeleg nevoia de sprijin pentru femeile în criză de sarcină și necesitatea unei culturi pro-viață, pro-iubire, atunci ei vor veni la Marș. Tocmai din acest motiv toată luna martie este denumită „Luna pentru viață” și cuprinde o serie de evenimente pro-viață care cresc vizibilitatea Marșului și le oferă oamenilor ocazia de a descoperi frumusețea implicării în această mișcare.

Nu suntem pro-viață numai la Marș, ci în toate momentele vieții. În martie facem mai multe exerciții, ca să fim tot anul pro-viață!

Programul Lunii pentru Viață

„În primul rând sperăm ca soarele să nu se mai ascundă după nori negri de zăpadă și vremea să țină cu noi. Dar nici dacă va fi cod de frig, ca anul trecut, nu ne vom supăra că ne-a înghețat nasul.

Ne dorim să vină cât mai multe persoane pentru ca mesajul nostru, mesajul pro-viață, să fie cât mai puternic: da, copilașii nenăscuți și femeile în criză de sarcină au nevoie de sprijinul nostru și suntem alături de ei.

Am citat acum ceva vreme un comentariu extraordinar al unui redactor american, care spunea că ,,Există ceva ce face diferența între Marșul pentru viață și orice altă demonstrație: Niciunul dintre participanți nu merge la marș pentru propria persoană. Nimeni nu cere drepturi sau privilegii pentru sine. Toți participă din solidaritate cu cei care nu pot participa”. Chiar așa este și de aceea la Marșul pentru viață este nevoie de fiecare dintre noi.

Legat de Luna pentru viață, aceasta va cuprinde evenimente pro-viață care încearcă să acopere cât mai multe domenii și teme: vom avea un training pentru viață, o proiecție de film pro-viață, o excursie, Gala pentru viață, un atelier de pancarte, un atelier foto pentru familii tinere, pe 8 martie vom oferi flori mămicilor care sunt atunci maternitate, vom merge la Parlament cu câțiva copii și mamele lor care au ales să îi nască când au trecut prin criza de sarcină.

„Unic din prima secundă”

„Sâmbătă, 16 martie, în Parcul „Al. I. Cuza”, va avea loc Crosul pentru viață 2019, unde vor participa în jur de 500 persoane.

Punctul culminant al Lunii pentru viață va fi Marșul pentru viață, sâmbătă, 23 martie, cu tema „Unic din prima secundă”. Fiecare eveniment, chiar și mai mic, are rolul lui și îi încurajăm pe toți să participe la cât mai multe.

Vom publica pe pagina noastră web, studentipentruviata.ro, pe 1 martie, calendarul evenimentelor organizate de noi în Luna pentru viață. Cea mai mare bucurie o avem când și alte asociații, cu specific pro-viață sau alt specific, vor face propriile lor evenimente în această lună.

Momentele când lucrez în echipă cu ceilalți voluntari pentru a pune la cale un eveniment, dar și cele când ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus și ne uităm recunoscători la rezultatul muncii noastre.

Sunt clipele când realizez cât de frumos se îmbină voia lui Dumnezeu cu efortul concret al oamenilor.
 
Au fost multe astfel de momente, pe care mi le aduc aminte cu drag și mă ajută atunci când am nevoie de o încurajare sau când întâmpin diferite greutăți”.
 
Cel mai mare bine
 
„E o realitate dură, dar lipsesc dintre noi foarte multe persoane care, prin menirea unică pe care le-a dat-o Dumnezeu, ne-ar fi bucurat și ar fi adus foarte multe lucruri bune în această lume.

În același timp, pe voluntari îi motivează dorința de a face bine, de a ajuta.

Cel mai mare bine pe care îl poate face un om pentru cel de lângă el este acela de a-i salva viața, de a-l feri de suferința care distruge și a-l aduce mai aproape de adevăr. Acest lucru încearcă să îl împlinească și voluntarii și toți cei care se implică în domeniul pro-viață.

Prin dragostea pe care o arătăm față de femeile în criză de sarcină și copiii lor, dovedim că am înțeles ceea ce înseamnă să fii om: să ai dragoste față de cei care au nevoie de sprijin. Din acest motiv participăm și la Marșul pentru viață.

Arătăm că am înțeles ce înseamnă dragostea, compasiunea, omenia și că sute de ani de dezvoltare științifică și economică nu au alungat din noi aceste valori fundamentale, ci ne-au oferit mai multe dovezi pentru a înfăptui ceea ce este natural și firesc: să ocrotim fiecare viață, în orice moment și loc al existenței sale.