ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elon Musk a declarat că premierul irlandez Leo Varadkar "urăște poporul irlandez", după ce acesta a cerut actualizarea legislației privind incitarea la ură, în contextul în care violențele au izbucnit în centrul orașului Dublin săptămâna trecută, scrie Business Insider.

Joi, au izbucnit revolte după ce au circulat informații potrivit cărora un imigrant algerian ar fi înjunghiat o femeie și trei copii mici la o școală primară.

The Independent a relatat că, până sâmbătă, o fetiță de cinci ani și femeia, care este asistentă școlară, au rămas în stare critică la spital.

O parte din transportul public a fost suspendat după ce câteva sute de persoane au incendiat tramvaie și autobuze, au jefuit magazine și au intrat în conflict cu poliția.

Drew Harris, comisar al Garda, poliția națională irlandeză, i-a catalogat pe cei care au provocat revoltele ca fiind o "facțiune complet nebună, condusă de ideologia de extremă dreapta", potrivit The Irish Independent.

Treizeci și patru de persoane au fost arestate până în prezent, a adăugat Harris.

Militanții antiimigrație de pe rețelele de socializare s-au grăbit să îl catalogheze pe suspectul înjunghiat drept străin, iar multe grupuri de chat online au indicat apoi oamenilor locul crimei, potrivit Politico.

Ca răspuns la revolte, Varadkar a făcut apel la modernizarea legilor privind incitarea la ură.

"Vom adopta noi legi în următoarele săptămâni pentru a le permite gardienilor să folosească mai bine dovezile de pe camerele de supraveghere pe care le-au colectat ieri", a declarat Varadkar. "Vom moderniza legile noastre împotriva incitării la ură și a urii în general".

El a adăugat că legislația irlandeză privind incitarea la ură "nu este actualizată pentru era social-media".

"Nu doar platformele au o responsabilitate aici, și o au, ci și indivizii care postează mesaje și imagini online care incită la ură și violență. Trebuie să putem folosi legile pentru a le urmări individual", a spus el.

Elon Musk a intervenit între timp în comentariile lui Varadkar, spunând într-o postare pe X, fostul Twitter, că premierul "urăște poporul irlandez".

"Actualului guvern irlandez îi pasă în mod clar mai mult de laudele din partea presei woke decât de propriul popor", a adăugat Musk într-o altă postare.