ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elon Musk, Steve Wozniak și o serie de alți lideri din domeniul tehnologiei și experți în inteligență artificială îndeamnă laboratoarele de inteligență artificială să întrerupă dezvoltarea unor noi sisteme puternice de inteligență artificială într-o scrisoare deschisă în care invocă potențialele riscuri pentru societate, anunță FoxNews.

Scrisoarea le cere dezvoltatorilor de inteligență artificială să „întrerupă imediat, pentru cel puțin 6 luni, antrenarea sistemelor de inteligență artificială mai puternice decât GPT-4". Scrisoarea a fost emisă de Future of Life Institute și semnată de peste 1.000 de persoane, inclusiv Musk, care a susținut că protocoalele de siguranță trebuie să fie dezvoltate de supraveghetori independenți pentru a ghida viitorul sistemelor de inteligență artificială. GPT-4 este cel mai recent model de învățare profundă de la OpenAI, care „prezintă performanțe la nivel uman în diverse criterii de referință profesionale și academice", potrivit laboratorului. 

„Sistemele puternice de inteligență artificială ar trebui să fie dezvoltate numai după ce suntem siguri că efectele lor vor fi pozitive și că riscurile lor vor fi gestionabile", se arată în scrisoare.

Scrisoarea avertizează că, în acest stadiu, nimeni „nu poate înțelege, prezice sau controla în mod fiabil" noile instrumente puternice dezvoltate în laboratoarele de inteligență artificială. Experții în tehnologie semnatari citează riscurile propagandei și minciunilor răspândite prin intermediul articolelor generate de AI care par reale și chiar posibilitatea ca programele de AI să poată depăși performanțele lucrătorilor și să facă locurile de muncă învechite.

„Laboratoarele de inteligență artificială și experții independenți ar trebui să folosească această pauză pentru a dezvolta și implementa împreună un set de protocoale de siguranță comune pentru proiectarea și dezvoltarea inteligenței artificiale avansate, care să fie riguros auditate și supravegheate de experți externi independenți", se arată în scrisoare.

Potrivit registrului de transparență al Uniunii Europene, Future of Life Institute este finanțat în principal de Fundația Musk, precum și de grupul de altruism efectiv Founders Pledge, cu sediul la Londra, și de Silicon Valley Community Foundation.