ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Implantarea de microchip-uri în creier pentru a aduce îmbunătățiri ale sănătății sau conectarea mintală la Internet a mai făcut un pas înainte. Neuralink, proiectul de neuroștiințe al lui Elon Musk, a prezentat, vineri, un porc în al cărui creieri a fost implantat un chip de mărimea unei monede. Testarea acestei tehnologii pe animale constituie primul pas spre obiectivul transpunerii ei asupra oamenilor, sub pretextul unei posibile optimizări a unor afecțiuni neurologice umane, scrie agenția Reuters, citată de Mediafax.

Co-fondată de Elon Musk în 2016, corporația Neuralink își propune să implanteze interfețe wireless creier-computer care includ mii de electrozi în cel mai complex organ uman pentru a ajuta la vindecarea unor afecțiuni neurologice precum Alzheimer, demența și leziunile măduvei spinării.
 
Obiectivul final este, însă, realizarea unei fuziuni între creierul uman și așa-numita „Inteligență Artificială”.
 
„Un dispozitiv implantabil poate rezolva de fapt aceste probleme”, este de părere Elon Musk, referindu-se la afecțiuni precum pierderea memoriei, pierderea auzului, depresia și insomnia.
 
Fizicianul sud-african, fondator al companiei SpaceX, director executiv al Tesla Motors și co-fondator al corporației Neuralink a relatat că aceasta din urmă deține trei porci cu câte două implanturi fiecare și că animalele sunt „sănătoase, fericite și cu nimic deosebite față de un porc normal”.

Primele studii clinice ale Neuralink pe oameni ar urma să aibă ca scop tratarea paraliziei sau paraplegiei, a declarat vineri medicul chirurg al companiei, Dr. Matthew MacDougall, fără a preciza un orizont de timp pentru începerea acestor experimente.
 
Dincolo de asistența medicală, Elon Musk a spus că implantul va „asigura viitorul umanității ca civilizație în raport cu Inteligența Artificială”.
 
Co-fondatorul corporației a descris chip-ul Neuralink, mai mic decât vârful degetului și măsurând circa opt milimetri în diametru, ca pe „un Fitbit implantat în craniu cu fire mici”.
 
„Aș putea avea un Neuralink chiar acum și nu ați ști”, a concluzionat Elon Musk.
 
Cercetările avansate asupra interfețelor creier-computer se află în faza testării pe animale, însă realizarea unor experimente similare pe oameni este deocamdată strict reglementată de legislația din domeniul bioeticii.