ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania SpaceX a limitat capacitatea Ucrainei de a utiliza serviciul său de internet prin satelit în scopuri militare - după ce au apărut informații potrivit cărora Kievul l-a folosit pentru a controla drone. La începutul războiului, Ucraina a primit echipamente SpaceX Starlink - care se conectează la sateliți și ajută oamenii să rămână conectați la internet. Dar se spune, de asemenea, că ar fi folosit tehnologia pentru a ținti pozițiile rusești cu drone - ceea ce, potrivit SpaceX, contravine acordului de servicii, scrie Mediafax, potrivit ȘtiriPeSurse. 

Serviciul de internet prin satelit Starlink al SpaceX, care a furnizat armatei ucrainene comunicații în bandă largă în apărarea sa împotriva armatei ruse, "nu a fost niciodată menit să fie folosit ca armă", a declarat Gwynne Shotwell, președintele și directorul operațional al SpaceX, în timpul unei conferințe la Washington, D.C, scrie Reuters.

„Cu toate acestea, ucrainenii au folosit-o în moduri care nu au fost intenționate și care nu au făcut parte din niciun acord", a spus ea. Vorbind ulterior cu reporterii, Shotwell s-a referit la rapoartele potrivit cărora armata ucraineană ar fi folosit serviciul Starlink pentru a controla dronele.

Ucraina a folosit în mod eficient avioanele fără pilot la bord pentru a repera pozițiile inamice, pentru a direcționa focuri de armă cu rază lungă de acțiune și pentru a lansa bombe.
 
„Există lucruri pe care le putem face pentru a le limita capacitatea de a face acest lucru", a spus ea, referindu-se la utilizarea Starlink cu dronele. „Sunt lucruri pe care le putem face și pe care le-am făcut".