ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Emanuel Ungureanu (USR), avocata Daniela Vomir Bizo și Adina Smeu au depus un denunț penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca față de preoții și călugării Bisericii Ortodoxe Române care, la ultima Liturghie oficiată cu public (pe 22.03.2020), i-au împărtășit pe credincioși în fața Catedralei Mitropolitane din municipiu, potrivit Mediafax. Preoții sunt acuzați că, în contextul epidemiei de coronavirus, nu au abdicat de la practica liturgică milenară a cultului ortodox, respectiv împărtășirea din același potir, cu aceeași linguriță, obiecte sfințite și unice de administrare a Tainei Euharistiei.  

În plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cei trei denunțători îi acuză pe preoții ortodocși că ar fi pus în pericol sănătatea populației, respectiv a adulților și copiilor pe care i-au împărtășit la cerere. 

„Subsemnații Emanuel Ungureanu, Daniela Vomir Bizo și Adina Smeu formulăm prezentul denunț față de clericii Bisericii Ortodoxe Romane (preoți, călugări) care, în data de 22 martie, au efectuat slujba religioasă pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Cluj-Napoca și care, prin acțiunile lor, au pus în pericol sănătatea populației (adulți și copii). Vă solicităm ca, în urma identificării acestora, să dispuneți începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase”, se arată în denunț.

Inițiatorii acestuia arată că Liturghia a fost săvârșită duminică, 22 martie, pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, iar la final preoții „au procedat la împărtășirea din Sfântul Potir, folosind o linguriță comună, respectiv un prosop comun, în acest sens fiind împărtășiți toți cei prezenți la slujbă”.

„Fără a aduce vreo atingere libertății religioase, garantate de Constituția României și legislația internă, considerăm că gestul acestor reprezentanți ai BOR aduce grave atingeri sănătății populației, punând, practic, în pericol viețile a sute de oameni. Aceasta, în contextul în care, în momentul actual, ne aflăm în plină epidemie de infectare (sic! -n.r.) cu virusul COVID-19, în contextul în care, pe teritoriul României, s-a instituit stare de urgență, în contextul în care autoritățile publice au luat și iau măsuri referitoare la prevenirea și contaminarea cu acest virus”, se mai arată în textul formulat de parlamentarul USR și celelalte două semnatare. Emanuel Ungureanu este și un adept fanatic al vaccinării obligatorii.

Cei trei își motivează denunțul prin argumentul că nu s-ar fi respectat măsurile de prevenție a bolilor contagioase impuse de autorități în contextul epidemic actual. Ei consideră că Taina Comuniunii, săvârșită în comun, ar prezenta riscul contaminării întregii comunități, dacă o singură persoană purtătoare de Covid-19 ar beneficia de împărtășanie cu lingurița comună. 

„În aceste condiții, și reprezentanții BOR au obligația de a respecta normele în vigoare, de a lua toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea acestei boli cu efecte devastatoare în rândul populației. Actul de împărtășanie cu lingurița comună și cu prosopul comun efectuat asupra unui număr impresionant de persoane de către reprezentanții BOR aduce o gravă atingere sănătății publice, existând practic riscul ca una dintre aceste persoane să fie infectată cu coronavirus, iar acesta să fie transmis în masă, tuturor persoanelor care au folosit acea linguriță, respectiv prosopul”, se mai arată în plângerea formulată de membrii și simpatizanții USR Cluj.