ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presa americană se arată sceptică cu privire la varianta oficială a Beijingului. Recent, emisiunea "60 de minute", a difuzat o anchetă care pune sub semnul întrebării originea virusului.

Jamie Metzl, fost oficial al Consiliului Național de Securitate în administrația Clinton, dar și membru al unui comitet consultativ al OMS pentru ingineria genetică, a semnat, alături de peste două zeci de oameni de știință, printre care și virusologi, o scrisoare deschisă la începutul lunii martie pentru a cere o anchetă privind originea virusului de proveniență chineză, potrivit epochtimes-romania.

Vă prezentăm afirmațiile lui Metzl din timpul emisiunii "60 de minute", traduse de jurnaliștii de la epoch times-românia.

Jamie Metzl: Nu aș numi cu adevărat ceea ce s-a întâmplat o investigație. Este, în esență, o excursie de studiu foarte bine regizată, foarte manichiurată.

Lesley Stahl(jurnalist): Excursie de studiu?

Jamie Metzl: Excursie de studiu. Oamenii din întreaga lume își imaginează că aceasta este un fel de investigație completă. Nu este. Acest grup de experți a văzut doar ceea ce dorea guvernul chinez să vadă.

Jamie Metzl: Ar trebui să punem întrebarea: "Ei bine, de ce în Wuhan?" Pentru a-l cita pe Humphrey Bogart, "Din toate speluncile din toate orașele din întreaga lume, de ce Wuhan?" Ceea ce are Wuhan este institutul chinez de virologie de nivel patru, care are, probabil, cea mai mare colecție de virusuri de lilieci din lume, inclusiv coronavirusuri de lilieci.

Lesley Stahl: Am văzut că echipa Organizației Mondiale a Sănătății a petrecut doar 3 ore la laborator.

Jamie Metzl: În timp ce erau acolo, nu au cerut acces la înregistrări și mostre și personalul cheie.

Jamie Metzl: S-a convenit mai întâi că, China va avea veto asupra celor care au ajuns chiar să fie în misiune. În al doilea rând -

Lesley Stahl: Și OMS a fost de acord cu asta.

Jamie Metzl: OMS a fost de acord cu asta. În plus, OMS a fost de acord că, în majoritatea cazurilor, China va conduce ancheta. Și apoi va publica concluziile.

Lesley Stahl: Nu se poate!

Jamie Metzl: - Împreună cu acești experți internaționali. Deci, acestor experți internaționali nu li s-a permis să facă propria investigație primară.

Lesley Stahl: Stai! Spuneți că China a făcut ancheta și a arătat rezultatele comitetului și asta a fost?

Jamie Metzl: Cam atât.

Lesley Stahl: Whoa!

Jamie Metzl: Vă imaginați dacă SUA ar fi lăsat sovieticii să conducă o investigație internațională asupra Cernobâlului?

Jamie Metzl: În ciuda dovezilor privind scurgerile mortale din laboratorul din China, iar nimeni din echipă nu a fost instruit să identifice semnele unei scurgeri de laborator.

Tot în această direcție, jurnalista Lesley Stathl a intervievat, pentru a afla un alt punct de vedere, pe Peter Daszak, membru OMS,expert în ecologia bolilor.

Redacția epochtimes-românia a publicat discuțiile celor doi din cadrul emisiunii "60 de minute" :

Peter Daszak: Ne-am întâlnit cu ei. Am întrebat: "Faceți un audit al laboratorului?" Și au spus: „Anual”. "Ați auditat după focar?" "Da." - S-a găsit ceva? "Nu." - Vă testați personalul? "Da." Nimeni nu era ...

Lesley Stahl: Iar tu îi crezi pe cuvânt.

Peter Daszak: Ei bine, ce mai puteam face? Există o limită la ceea ce poți face și am mers până la această limită. Le-am pus întrebări dure. Nu au fost verificate în prealabil. Și răspunsurile pe care le-au dat le-am găsit credibile - corecte și convingătoare.

Lesley Stahl: Dar nu cumva au acoperit deja date, chinezii? Au distrus dovezi, i-au pedepsit pe oamenii de știință care încercau să depună mărturii chiar despre această chestiune a originii.

Peter Daszak: Ei bine, asta nu a fost sarcina noastră - de a afla dacă China a acoperit problema originii.

Lesley Stahl: Ok, știu. Dar asta nu te face să te întrebi?

Peter Daszak: Nu am văzut nicio dovadă a unei raportări sau a unei acoperiri false în munca pe care am făcut-o în China.

Lesley Stahl: Au existat în cameră reprezentanți ai guvernului chinez de fiecare dată când puneai întrebări?

Peter Daszak: A fost personalul Ministerului Afacerilor Externe în cameră pe tot parcursul sejurului nostru. Absolut. Au fost acolo pentru a se asigura că totul a decurs fără probleme din partea Chinei.

Lesley Stahl: Sau pentru a vă asigura că nu vă spun "adevărul și numai adevărul" ...

Peter Daszak: Stai într-o cameră cu persoane care sunt oameni de știință și știi ce este o declarație științifică și știi ce este o declarație politică. Nu am avut nicio problemă să distingem între cele două.