ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania Publică de Electricitate din Grecia, PPC , a anunțat un acord cu Enel pentru achiziționarea Enel România. Aceasta va fi finanțată din surse proprii și împrumuturi de 800 de mil. de euro, dintre care 485 mil. euro de la băncile grecești, informează Ziarul Financiar și Jurnalul, potrivit Iefimerida.gr.

„După un deceniu în care companiile grecești au fost forțate să se retragă din active importante și profitabile pentru a supraviețui în Grecia în mijlocul unei crize economice, PPC este prima companie care redeschide calea unei intrări dinamice în SE Europei. În plus, oferă Greciei un avantaj geopolitic, deoarece va gestiona o mare parte a resurselor energetice și a rețelelor de transport din regiune”, relatează cercurile PPC, potrivit presei elene. 

Prețul de cumpărare a fost convenit la 1,26 miliarde de euro, în timp ce valoarea totală este de 1,9 miliarde. Tranzacția va fi finanțată printr-o combinație de împrumuturi și capitaluri proprii: 800 de milioane de euro vor proveni din finanțarea prin împrumuturi, disponibile sub forma unui împrumut pe 5 ani de 485 de milioane de euro de la băncile grecești, precum și a unui împrumut punte (bridge facility) de 315 milioane de euro de la bănci internaționale.

Președintele și CEO-ul PPC, Georgios Stassis,a declarat :

„Această achiziție este în deplină concordanță cu ceea ce am prezentat în noiembrie 2021 în contextul planului nostru strategic, care prevedea extinderea noastră internațională în regiunea Europei de Sud-Est și, prin urmare, activitățile Enel din România reprezintă alegerea ideală atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere comercial. Aceasta este o oportunitate unică de a achiziționa o companie energetică integrată pe verticală cu o evaluare atractivă, punând în mișcare transformarea PPC în cea mai importantă companie de energie curată din Europa de Sud-Est. Suntem încrezători că această evoluție importantă va contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea competitivității PPC, atât la nivel internațional, cât și la nivel național, creând în cele din urmă valoare pentru părțile interesate”, a spus Georgios Stassis, președinte și director general al PPC.