ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În al treilea trimestru al anului trecut, România a înregistrat cea mai mare creștere a prețului angro al energiei electrice, potrivit datelor Comisiei Europene. Prețul a crescut cu peste 50% față de aceeași perioadă din 2016, potrivit site-ului e-nergia.ro.

Datele DG Energy, Directoratul pentru Energie, organism al Comisiei Europene, arată că, în al treilea trimestru al anului trecut, prețul mediu angro al energiei electrice vândute pe platformele de tranzacționare (wholesale baseload electricity prices) a înregistrat în România cea mai mare creștere din toată Europa.

Este vorba despre o media a prețului pentru energia electrică vândută „în bandă”, pe piețe.

În plus, acest preț a fost, pentru România, mult mai mare decât media europeană.

„În al treilea trimestru al anului 2017, prețul mediu angro al energiei electrice vândute pe platformele de tranzacționare a fost, în Europa, de 38 de euro/MWh, ceea ce înseamnă o creștere modestă (7%), față de aceeași perioadă a anului trecut. În comparație cu trimestrul al treilea din 2016, cea mai mare creștere de preț a fost înregistrată în România (52%), urmată de Slovenia și Ungaria (fiecare cu 41%), în timp ce Marea Britanie a fost singura țară în care s-a putut observa o scădere a prețurilor, de 2,2%”, se arată în raportul DG Energy.

Comparând cifrele publicate, se poate trage lesne concluzia că acest preț a fost, în România, peste media europeană și peste prețul raportat în mai multe state din vestul Europei.

Astfel, în România se înregistra un preț mediu de 50,2 euro/MWh, peste media europeană de 38 de euro/MWh, conform datelor DG Energy. Este mai mult decât în statele din zona noastră, cu excepția Ungariei, și vorbim despre țări în care ponderea energiei din surse fosile, deci mai scumpe, este mai mare decât în România – spre exemplu, în Polonia prețul a fost de 38,4 euro, iar în Bulgaria 39,5 euro.

Prețurile de la noi au fost mai mari decât cele din Germania, Spania, Austria, Franța Irlanda, Marea Britanie, ca să nu mai vorbim despre țările nordice, acolo unde energia din surse hidro este totuși foarte întâlnită.