ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PRIMARUL DIN CERNĂUȚI DISTRUGE PAROHIA ROMÂNOFONĂ A CELOR TREI SFINȚI
(conform deciziei primarului, aceștia nu au ce căuta aici)

Primarul orașului Cernăuți, Roman Kliciuk, împreună cu membrii Consiliului orășenesc Cernăuți, au decis să pedepsească parohia ortodoxă de limbă română a Bisericii Mormântul celor Trei Sfinți, deoarece comunitatea religioasă, în frunte cu preotul, părintele Cristofor, a refuzat să intre în schismă.

Mâine, la ora 13:00, pe strada Kișinivska nr. 1, Cernăuți (Cimitirul de pe Zelena), autoritățile municipale intenționează să facă un inventar al bunurilor parohiei, să sigileze biserica și să o transfere la bilanțul cimitirului orașului.

Pentru prima dată în istoria modernă a Ucrainei, o parohie ortodoxă de limbă română va fi distrusă. Comunitatea românească din Ucraina își exprimă indignarea față de acțiunile de braconaj ale primarului din Cernăuți.

La urma urmei, biserica-tombelniță a fost construită pe cheltuiala Fundației Mitropoliei Bucovinei în 1881 și restaurată pe cheltuiala societăților românești, a Consulatului României și a enoriașilor în 1990. 

Timp de 33 de ani, autoritățile orașuluinu au ajutat în niciun fel la restaurarea bisericii și nici la îngrijirea cimitirului adiacent. 

*Aceasta va fi prima dată în istoria modernă a Ucrainei când o parohie ortodoxă de limbă română va fi distrusă. Comunitatea românească din Ucraina își exprimă indignarea față de acțiunile de braconaj ale primarului din Cernăuți.