ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Unde se află acum România și românii, după 100 de ani de la Marea Unire. Cum vede Biserica creșterea sau scăderea în sondaje, dar și de ce unora le este teamă de vizita Papei Francisc în România. Sunt câteva din întrebările la care a răspuns, într-un interviu, în exclusivitate pentru EVZ, episcopul Ignatie al Hușilor. „Aș putea să afirm cu o certitudine, probabil fragilă, faptul că spre deosebire de momentul din decembrie 1918, chiar întreg anul 1918, noi nu mai știm să ne iubim țara. Nu mai reușim să ne redescoperim propria noastră identitate”, spune  Ignatie al Hușilor. 

„Cred că aș putea să afirm cu o certitudine, probabil fragilă, faptul că spre deosebire de momentul din decembrie 1918, chiar întreg anul 1918, noi nu mai știm să ne iubim țara. Nu mai reușim să ne redescoperim propria noastră identitate, adică tot ceea ce ține de adâncul ființei noastre ca români și să ne bucurăm, în mod genuin, de aceste realități. Suntem niște patrioți de serviciu și nu ne iubim cu adevărat țara. A-ți iubi cu adevărat țara, așa cum au făcut-o cei din 1918, înseamnă în primul rând a fi un om foarte cinstit. Un om care să nu bage mâna în punga oamenilor. Cu alte cuvinte, să nu fii un om corupt. Din păcate, acest concept este extrem de politizat. Dacă te pronunți împotriva corupției, ești catalogat automat ca fiind un anti PSD-ist. Dacă nu o vei face și vei manifesta o tăcere, o distanțare față de tot ceea ce înseamnă corupție, vei fi catalogat drept pro PSD, iar tăcerea ta devine în chip spontan vinovată”, spune Episcopul Hușilor.

Indiferent ce atitudine civică vei aborda, în mod automat, ești etichetat

„Nu sunt de acord cu politizarea excesivă la care asistăm în România. Indiferent ce atitudine civică vei aborda, în mod automat, ești etichetat. De parcă Dumnezeu ne-a făcut să fim niște magazionieri, adică să punem etichete morale, spirituale pe fiecare om, în funcție de afirmația pe care o rostește. Prin urmare, dacă este un decalaj între românii din 1918 și cei de azi, aș putea să-l traduc în faptul că, din nefericire, nu reușim să ne iubim țara așa cum ar trebui să o facem, să fim oameni cinstiți, morali, patrioți, nu patriotarzi, începând cu credința noastră și terminând cu cultura, care ne definesc atât de autentic”.

Români care L-au cunoscut pe Dumnezeu în Occidentul pe care noi îl vedem doar secularizat

„Poate că vă șochez, dar pentru mine nu constituie o problemă că oamenii pleacă în Occident. Nu că aș fi de acord cu acest exod al inteligenței noastre, al tinerilor minunați, al oamenilor cinstiți, dar cred că este lucrarea proniatoare a lui Dumnezeu. Sunt foarte mulți români de ai noștri, care în țară nu aveau o trăire conștientă a propriei credințe. Pleacă în Occident și sunt în stare să parcurgă sute de kilometri pentru a ajunge la o biserică, lucru pe care nu îl făceau în țară. Sunt nenumărați români care L-au cunoscut pe Dumnezeu în Occidentul pe care noi îl vedem doar secularizat, adică foarte despuiat de absolut orice conținut spiritual. Dumnezeu are căile Lui atât de minunate pentru a ne întoarce înspre El. În cazul de față, rampa schimbării spirituale a românilor plecați în străinătate este economicul mult blamat, inclusiv sărăcia materială din România, care îi determină să plece în Occident. Este adevărat că mi-ar plăcea ca atât medicii, cât și tinerii, studenții, inclusiv meseriașii să rămână în țară, pentru că nu mai avem specialiști în domeniile amintite. Poate vor veni vremuri mai bune și se vor întoarce în țară”.